Torpingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bildet viser prøvenummeret av avisa Torpingen

Torpingen var en lokal avis for Torpa. Den ble startet av lærer Rasmus Konstad og gbr Anders Sollien i 1881. Det ble dannet et interesseselskap bestående av ti personer i tillegg til de to som hadde ideen. Abonnementet kostet kr 1.10 pr år for innenbygdsboende.Første nummer kom ut 3. mai 1881.

Tanken bak en lokal avis var både å opplyse og være et talerør for folk flest i bygda. Bladet hadde ingen nyheter utenfor Torpa. Men det ble diskutert bygdeaffærer og politikk, samt skrevet bygdehistorier.

Sitat: "Et frisindet lokalblad for Nordre Land, udkommer i Torpen hver 14de dag og koster for inneværende aar kr 1.10. For udenbygdsboende med tilæg af porto kr 1.50. Bekjentgjørelser koster for averterende inden præstegjeldet 5 øre og for udenbygdsboende 10 øre pr petitlinje forholdsvis mere for større bogstaver. Ekspedisjonen er i Folkvang, Torpen. Enhver som vil skrive i bladet har ret til aa bruke bygdemaal, landsmaal eller almindeligt bokmaal."

Bladstyrer var Rasmus Konstad og medhjelper var Anders Sollien. Avisa ble trykket hos boktrykker Lange på Gjøvik. Da Konstad hadde vært bladstyrer i to år, sa han opp, da det ble for mye arbeide og ingen lønn. Deretter tok Anders Sollien over som bladstyrer i to år for samme lønnen (!) Etter disse to årene var avisa skyldig trykkeriet 109 kr. Dette betalte A. Sollien av egen lomme. Dermed var avisa Torpingen historie.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Årboka Landingen» 2006 - Lands museum. Kari Nordal: "Torpingen, en bygdeavis"