Torgeir Flekk Suul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Torgeir Suul)
Hopp til navigering Hopp til søk
Torgeir Flekk Suul
Født13. september 1921Rediger på Wikidata
Død21. april 2006Rediger på Wikidata (84 år)
Beskjeftigelse ArkitektRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser DeltagermedaljenRediger på Wikidata

Torgeir Flekk Suul (født 13. september 1921 i Verdal, død 21. april 2006 i Trondheim) var en norsk arkitekt. Han fikk sin utdanning ved Norges tekniske høyskole, som han fullførte i 1950. De første årene etter at han var ferdig, arbeidet han i Finnmark med gjenreisningen etter andre verdenskrig. Siden var han hos distriktsarkitekten i Bodø før han kom tilbake til Trondheim og ble arkitekt ved Bøndenes Bygningskontor. I 1958 ble han vit.ass. ved Avdeling for Byggekunst 5 ved NTH og fra 1962 instituttarkitekt hos professor Erling Gjone der.

Fra 1964 var han arkitekt og byggeleder for Nidaros domkirkes restaureringsarbeider og i 1972 ble han ansvarshavende arkitekt etter Helge Thiis. For å synliggjøre utbyggingen av Nidarosdomen, brukte han foto og var selv en dyktig fotograf og fotomontør. Sammen med Riksantikvaren utviklet han Nidaros domkirkes restaureringsarbeider til å bli nasjonalt kompetansesenter for bevaring og restaurering av verneverdige bygninger i stein. Han var videre en drivkraft sammen med biskop Tord Godal i arbeidet for å få riksregaliene flyttet til Nidarosdomen, noe som ble en realitet 29. juli 1988.

Suul skrev også flere bøker om Nidarosdomen. Da han gikk av i 1988, ble han hedret som ridder av St. Olavs Orden for sitt arbeid med restaureringen av kirken. Han hadde også Deltagermedaljen med rosett, og to russiske deltagermedaljer for innsatsen i «den store fedrelandskrigen».

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]