Tonsen menighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tonsen kirke

Tonsen menighet var et prestegjeld tilhørende Nordre Aker prosti i Oslo bispedømme i Den norske kirke. Det omfattet bydelen Årvoll i Oslo kommune, med Tonsen kirke som menighetskirke.

Tonsen menighet inngikk fra 1. januar 2020 i Tonsen sokn, underlagt Groruddalen prosti.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ved kgl.res. av 3. oktober 1958 ble Tonsen menighet opprettet av bl.a. deler av Østre Aker menighet:[2]

Fra den tid Kirke- og undervisningsdepartementet fastsetter blir det gjort følgende endringer i menighetsinndelingen i Oslo: Det opprettes en ny Tonsen menighet med grenser som følger: Fra krysset Trondheimsveien – Kringsjåveien følger grensen sistnevnte vei til Lofthusveien, denne vei til Kjelsåsveien, denne vei til og med nr. 31, nordover til eiendomsgrense som går østover og denne grense til Aschehougsvei som følges til og med nr. 33, derfra østover et stykke til eiendomsgrense ved Friggs vei nr. 14, nordover langs grensen for nr. 16, derfra til nåværende grense for Grefsen menighet som følges til et punkt ved Kapteinsmyra, derfra rett østover til Alunsjøen, derfra i rett linje sørover over Årvollåsen og Kolsås til Trondheimsveien som følges et stykke vestover i grønnbelte ved Linderud gård, sørover langs vestsiden av dette grønnbelte til grønnbelte ved Karlsrud som følges vestover til Brobekkveien, denne vei sørover til Nordahls vei, denne vei til Anton Tschudis vei, som følges til Økernveien, der den møter nåværende grense for Sinsen menighet.

Menigheter[rediger | rediger kilde]

Prestegjeldet hadde ved sin avvikling følgende menigheter:[3]

Fra 2004 ble prestegjeldet som administrativ enhet faset ut av Den norske kirke, og fra 2012 gikk det også ut av lovverket.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]