Tommelfingerregel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En tommelfingerregel er en enkel huskeregel. Denne karikaturen fra 1783 er tegnet av James Gillray og viser den engelske dommeren Sir Francis Buller som ifølge myten skal ha vært opphavet til uttrykket. Teksten lyder Judge Thumb – or Patent Sticks for Family Correction – Warranted Lawful!, det vil si «Dommer Tommel – eller standardkjepper for irettesettelse av familien – garantert lovlige!»

En tommelfingerregel er en enkel, omtrentlig regel som er lett å huske. Tommelfingerregler brukes blant annet når en skal anslå eller beregne noe raskt, for eksempel en noenlunde nøyaktig tallstørrelse i en teknisk eller praktisk sammenheng, eller som en grov huskeregel for et komplisert eller forvirrende forhold.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Det finnes tommelfingerregler i alle fag og for de fleste situasjoner. En kjent variant er regelen for elektromagneter, som sier at hvis fingrene på høyre hånd peker i strømretningen i en strømspole viser tommelen retningen til elektromagnetens nordpol. En annen tommelfingerregel sier at en bestiller nye varer til butikken når varelageret er halvtomt, mens en i høysesonger bestiller når 25 % av varen er solgt, for å unngå å bli utsolgt.

Opphav[rediger | rediger kilde]

Uttrykket finnes i mange språk, på engelsk omtalt som rule of thumb og på tysk både som Daumenregel og Faustregel, det vil si «neveregel». Opprinnelsen er imidlertid uklar. En sannsynlig forklaring er at håndverkere tradisjonelt brukte sin egen tommelfinger for grovt å måle opp lengder og avstander. Ifølge en annen teori stammer uttrykket fra den gamle skikken å dyppe tommelen i et brygg eller en annen en væske for å anslå temperaturen. En utbredt myte forteller at uttrykket stammer fra en domsavisgelse gitt av den strenge britiske dommeren Sir Francis Buller i 1782. Han skal da ha bestemt at det var tillatt for en mann å slå kona med en kjepp som ikke var tykkere enn en tommelfinger. Historien er neppe sann.

Se også[rediger | rediger kilde]