Tomannssag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tomannssag i Oregon, USA.

En tomannssag, også kalt stokksag, er en type kappsag laget for å opereres av to personer. Det er i hovedsak to typer tomannsager; en type for å felle trær (som regel med tynnere blad for å kunne slå inn kiler) og en type for å sage opp felte trær til tømmer (tykkere blad for mer styrke).

Teknikken går ut på at de to personene annenhver trekker sagen mot seg. Dersom bladet kiler seg kan man banke inn en kile og så sage videre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tomannssager er kjent fra de gamle romerne, men ble først vanlig i Europa på midten av 1400-tallet. I USA ble kappsager brukt så tidlig som på midten av 1600-tallet, men sager til felling av trær begynte ikke å erstatte økser før på slutten av 1800-tallet.

Tomannssager var viktig tidligere da man brukte muskelkraft til å sage ned trær, men i dag har andre sager stort sett tatt over bruksområdet. For eksemepel brukes motorsag til å felle trær.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Tomannssager er vanligvis 1 til 4 meter lange, men noen ganger opptil 5 meter, og har et håndtak i hver ende. I noen tilfeller, som for eksempel ved felling av mammuttre, kan to sagblad sveises sammen på endene for å få en enda lengre sag.

Tomannssager er laget for å kunne sage i begge retninger, og utformingen av tennene er viktig for at sagflis skal transporteres bort.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]