Tom Thomson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tom Thomson
TomThomson23.jpg
Født5. aug. 1877[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Claremont[1][2]Rediger på Wikidata
Død8. juli 1917[1][2][5][3]Rediger på Wikidata (39 år)
Canoe Lake, Canada[1][2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler[6], grafiker[6], bygningstegner[6]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata

Thomas John «Tom» Thomson (født 5. august 1877, død 8. juli 1917) var en kanadisk maler som hadde stor innflytelse på medlemmer av det som skulle bli kjent som Group of Seven. Han døde før gruppen ble stiftet, men er ikke sjelden regnet med i forbindelse med utstillinger av gruppens arbeider. Han døde av drukning under mystiske omstendigheter som har gitt opphav til spekulasjoner.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tom Thomson ble født nær Claremont (Ontario) og vokste opp i Leith nær Owen Sound.[7] Han ble lærling i 1899 ved et jernverk som var eid av en venn av faren men fikk sparken som uryddig. Han prøvde å verve seg til den andre boerkrigen, men ble avvist på medisinsk grunnlag. Han jobbet så som skogbrannvakt i Algonquin Park.

Han meldte seg på et handelsgymnas i 1901, men brøt etter åtte måneder for å bli med broren som drev en handelsskole i Seattle. Han vendte hjem til Canada i 1904, og kan ha studert kunst med kunstneren William Cruikshank, 1905–1906.[8]. I 1907 begynte han å jobbe for Grip Ltd, et grafisk firma som flere av den senere Group of Seven var innom.

Thomson fisker i Algonquin Park

Thomson besøkte Algonquin Park første gang i 1912. Etter det ble han med på flere av turene rundt om i Canada med malekamerater, men spesielt villmarken i Ontario ga ham de fleste motivene. Han begynte som heltidsmaler i 1913, og stilte ut første gang med kunstnerforbundet i Ontario samme år. Han ble medlem året etter, da ett av verkene ble innkjøpt av det kanadiske nasjonalgalleriet. Han fortsatte å stille ut sammen med forbundet inntil han døde.

Han delte studio og bosted med sine kolleger, inntil han flyttet til Canoe Lake. Han jobbet deltid som brannvakt, oppsyn og guide i Algonquin Park, men fant ut at dette ikke ga tid nok til å male.[9]. De neste tre årene laget han mange av sine mest kjente verker.

Dødsfall og spekulasjoner[rediger | rediger kilde]

Thomson ble savnet etter en kanotur på Canoe Lake i Algonquin Park den 8. juli 1917. Liket ble funnet åtte dager senere. Dødsårsaken ble etter en overfladisk likskue, offisielt fastslått som drukning, men der er fortsatt usikkerhet om dette var den egentlige dødsårsaken. Han ble rapportert å ha et fiskesnøre knyttet rundt leggen og man fant en hodeskade. Denne kan ha skjedd post mortem. Snøret kan ha fungert som støtte for en forstuet ankel.[10]

Spekulasjonene gikk på om han hadde vært full og falt, eller om naboforholdet hadde endt i håndgripeligheter da han trengte penger til en bryllupsdress. Han var da forlovet med datteren til en hyttenabo. Spekulasjonene videre gikk på hennes eventuelle graviditet. Senere det året dro hun sammen med sin mor til Philadelphia og kom tilbake ved påsketider. Hun snakket aldri om forholdet til Thomson. Nevøen, som arvet henne, inklusive 13 små malerier sier at brev bekreftet forlovelsen, men han har aldri latt brevene bli undersøkt av vitenskapen.

Andre tror at Thomson, som laget minst 63 landskapsbilder den våren, og ga bort eller vraket mange av dem, kjempet mot en depresjon som endte med at han druknet seg. Ingen av teoriene er sikre, og bidrar mest til å gi kunstnerens livsslutt et slags romantisk skjær[11]. Han ble gravlagt på stedet, men liket ble tatt opp etter to dager under oppsyn av en bror, og flyttet til familiegravstedet i Leith.

Malerier[rediger | rediger kilde]

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d data.bnf.fr[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b c d www.artnet.com[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 14557341q[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Le Delarge, oppført som Tom THOMSON, Le Delarge artist ID 29331_artiste_THOMSON_Tom[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Grove Art Online, Grove Art Online-ID T084685[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b c vocab.getty.edu[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ John Sabean, "The Thomson Family Arkivert 28. september 2011 hos Wayback Machine.," Pathmaster: Pickering Township Historical Society 1 no. 3 (1998).
 8. ^ Town and Silcox, page 235"
 9. ^ Town and Silcox, page 58.
 10. ^ According to David Silcox, Thomson had bound the line around his sprained ankle for support. Town and Silcox, page 59
 11. ^ Town and Silcox, page 208.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

The Silence and the Storm av Harold Town and David Silcox, flere praktbindsutgaver forøvrig, samt:
 • Boulet, Roger, "The Canadian Earth and Tom Thomson". M. Bernard Loates Cerebrus Publishing, 1982. National Library of Canada, AMICUS No. 2894383
 • Lehto, Neil J. Algonquin Elegy Tom Thomson's Last Spring. iUniverse, 2005. ISBN 0-595-36132-3
 • Little, William T. The Tom Thomson Mystery. Toronto: McGraw-Hill Ryerson, 1970. ISBN 0-07-092655-7
 • Littlefield, Angie. The Thomsons of Durham: Tom Thomson's Family Heritage.
 • Murray, Joan. Tom Thomson: The Last Spring. Toronto: Dundurn, 1994.
 • Poling, Jim Sr. Tom Thomson: The Life and Mysterious Death of the Famous Canadian Painter. Altitude Publishing (Canada), 2003.
 • Town, Harold and Silcox, David P. The Silence and the Storm. Toronto: McClelland and Stewart, 1977.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]