Tom Dooley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Tom Dooley» er en skillingsvise og folkesang fra Nord-Carolina i USA fra slutten av 1800-tallet. Siden 1929 er den innspilt en rekke ganger - først på engelsk, senere også på andre språk inkl. norsk; den er også parodiert.

The Kingston Trio hadde en meget stor hit med den i 1958 og solgte over 6 mill. eksemplarer. Den er også innspilt av bl.a. Lonnie Donegan, franske Line Renaud, og - i 2012 av Neil Young og Crazy Horse.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den 1. mai 1868 ble Thomas G. Dula hengt for mordet på Laura Foster i 1866. Doola stakk henne ihjel med en kniv, fordi hun hadde vært utro mot ham. Han hadde akkurat vendt tilbake fra den amerikanske borgerkrigen. Han var sliten, nedbrutt og i sterk psykisk ubalanse da han begikk ugjerningen. Melodien er eldre enn teksten.

Tom Dooley på norsk[rediger | rediger kilde]

Hvem som har oversatt denne til norsk er ukjent. Hartvig Kiran oversatte den til nynorsk i boka Tom Duley og andre viser, 1962. Visa er innspilt på norsk på albumet Frem fra Glemselen kap. 8 med Rita Engebretsen og Helge Borglund. Thomas Dybdahl og Lillebjørn Nilsen fremførte sangen live i TV-programmet Store studio i 2009.[1]

Jonas Fjeld har skrevet en humoristisk norsk tekst med tittelen «Trond Bone». Denne versjonen ble spilt inn av Jonas Fjeld Band og utgitt på LP-platen Endelig (Uff, ikke nå igjen) (Mercury 9114 200) i 1975.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Pensjonisten Nr. 3 – 2010. Side 35