Toki pona

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Toki ponas symbol

Toki pona er et planspråk (konstruert språk) utviklet av Sonja Lang. Det ble første gang offentliggjort på Internett sommeren 2001. «Toki» betyr «språk» på dette språket, «pona» betyr «godt» eller «enkelt».

Toki pona er et «minimalistisk» språk, som fokuserer på de enkle og ukompliserte tingene i livet. Det er ikke ment som et internasjonalt hjelpespråk, men er dannet i forbindelse med taoistisk filosofi.

Toki pona er laget for å kunne uttrykke mest mulig mening med minst mulig innsats. Opprinnelig hadde det bare 118 ord. I dag har språket 120 offisielle ord. Flere behøves ikke for å kunne uttrykke all menneskelig kommunikasjon, mener de som snakker toki pona. Det begrensede ordforrådet gjør at man tvinges til å uttrykke seg enkelt (og etterhvert også tenke ukomplisert) ved å kutte bort all detaljinformasjon som ikke er relevant for det man egentlig ønsker å si.

En Wikipedia på toki pona ble stengt av Wikipedia Foundation våren 2005.

Skrift[rediger | rediger kilde]

Toki pona bruker disse bokstavene fra det latinske alfabetet: p, t, k, s, m, n, l, j, w, a, e, i, o, u

Store bokstaver er kun brukt i navn, og ikke i begynnelsen av setninger. Det vil si, de markerer fremmede ord, aldri de 120 rotordene.

Fonologi[rediger | rediger kilde]

Språket har 14 fonemer (ni konsonanter og fem vokaler). Bare visse, «velklingende» bokstavkombinasjoner er tillatt på toki pona, så oversatte navn må ofte forenkles og kan være vanskelige å gjenkjenne. Navn er dessuten ikke substantiver på toki pona, men vanligvis adjektiver og må derfor stå sammen med et substantiv som «person» eller «sted».

Følgende bokstavkombinasjoner er lov:

 an en in on un
 ka ke ki ko ku
 sa se si so su
 ta te   to tu
 na ne ni no nu
 pa pe pi po pu
 ma me mi mo mu
 ja je   jo ju
 la le li lo lu
 wa we wi

Grammatikk[rediger | rediger kilde]

Grammatikken er ekstremt enkel, for eksempel finnes det ikke subjunksjoner eller passive verbformer. Det finnes ingen bøyningsformer av ord, og det går heller ikke an å lage sammensatte ord.

Språket brukes mest på internett, der det er i daglig bruk av et lite samfunn på et hundretall mennesker. Det er produsert noe litteratur, for det meste ordspråk og poesi, men også noen noveller og stiler. Mange internasjonale, litterære verk er delvis oversatt til toki pona.

Språkprøve[rediger | rediger kilde]

Fader vår:

mama pi mi mute o,
sina lon sewi kon.
nimi sina o sewi en pona.
ma sina o kama.
jan o pali e wile sina en lon sewi kon en lon ma.
sina o pana lon tenpo suno ni e moku tawa mi.
o weka e pali ike mi, sama la mi weka e pali ike pi jan ante.
o pana ala e wile ike tawa mi.
o awen e mi weka tan ike.
ni li nasin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]