Timaru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Timaru
LandNew Zealands flagg New Zealand
ØySørøya
RegionCanterbury
DistriktTimaru District
Postnummer7910
Areal33,98 km²
Befolkning27 200 (?)
Bef.tetthet832,84 innb./km²
Nettsidewww.timaru.govt.nz
Posisjonskart
Timaru ligger i New Zealand
Timaru
Timaru
Timaru (New Zealand)
Kart
Timaru
44°23′35″S 171°15′03″Ø

Timaru er et territorialdistriktsstyre med rundt 30 000 innbyggere i og rundt den tidligere byen Timaru City i det sørlige Canterbury, New Zealand. Området ligger ved kysten av Stillehavet 160 km sør for Christchurch og 200 km nord for Dunedin. Distriktet er fullt av åser som ble skapt av lavastrømmer fra den utdødde vulkanen Mt. Horrible som hadde utbrudd for flere tusen år siden. Det finnes derfor ingen gater i Timaru som er flate.

Det populære strandområdet Caroline Bay ligger nord for stedets store havneområde. Den nordlige industrielle forstaden Washdyke ligger ved hovedveien sør over, State Highway 8, som er hovedruten til Mackenzie Basin-området.

Timarukrateretplaneten Mars er oppkalt etter byen.

Timaru med utsikt over Caroline Bay

Navnet «Timaru» kommer fra Maori Te Maru og betyr «et beskyttet oppholdssted». Maori kanoer brukte stedet som et hvilested på den lange ferden opp og ned den østlige kystlinjen. I 1838 ble området bosatt av europeere som en hvalstasjon. Få mennesker bodde her før 1859 da skipet «Strathallan» ankom fra England med 120 immigranter. Disse menneskene opprettet to byer, Government Town og Rhodestown, som ble slått sammen i 1868.

I 1877 ble arbeidet med å anlegge en havn påbegynt. Denne førte etter hvert til at sand som ble vasket nedover kysten samlet seg på nordsiden av denne. Dette var begynnelsen på strandområdet som i dag er kjent som Caroline Bay som fremdels vokser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]