Tierpark Hagenbeck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den gamle hovedinngangen til Tierpark Hagenbeck, Carl Hagenbecks dyrepark i Hamburg. Parken åpnet i 1907 og er fortsatt i drift på samme sted

Tierpark Hagenbeck, tidligere Hagenbecks Tierpark og på folkemunne bare Hagenbeck, er en dyrepark i distriktet Stellingen i Hamburg i Tyskland. Den åpnet i 1907 av Carl Hagenbeck.

Ved siden av dyreparken ligger Tropen-Aquarium Hagenbeck som åpnet i 2007. Parken dekker et areal på 200 hektar. Dyreparken huser 1852 individer fordelt på 210 arter, trope-akvariet ca. 14 300 individer fordelt på 300 arter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Carl Hagenbeck, grunnleggeren av dyreparken, sammen med løver i et «naturlig» miljø i en innhegning.
Et kunstig fjell i parken.
Foring av seler i parken 2004.
Reklameplakat for en «folkeframvisning» av samer arrangert av Carl Hagenbeck i Hamburg 1893.
Den tyske keiser Wilhelm II i samtale med etiopiere i Tierpark Hagenbeck 1909
Hagenbeck
Hagenbeck
LandTyskland Tyskland
Høyde over havet23 meter
NettsideNettside

Tierpark Hagenbeck
53°35′47″N 9°56′16″E

Forhistorien til Hagenbecks dyrepark strekker seg tilbake til 1863 da fiskehandleren Carl Gottfried Claus Hagenbeck grunnla Carl Hagenbeck’s Handels-Menagerie i Hamburg. Han hadde imidlertid allerede i 1848 stilt ut fire sjøløver for å trekke kunder til fiskeutsalget sitt.

I 1874 ble menasjeriet overtatt av sønnen Carl Hagenbeck som hadde tjent godt på innsamling og videresalg av ville dyr internasjonalt. Hagenbeck junior stilte fra starten av også ut små grupper av levende mennesker sammen med dyra, idet han fikk samer som skulle passe reinsdyra han tok inn. Slike «menneskelige menasjerier» var «antropologisk-zoologiske utstillinger» av eksotiske personer og urfolk som var ment som opplysende folkeforlystelser. Hagenbeck arrangerte også turnéer over hele Europa med «etnografiske karavaner» av mennesker fra ulike fjerne himmelstrøk. De siste samene ble stilt ut i dyreparken i 1931.

7. mai 1907 åpnet dyreparken der den ligger i dag. Dengang var dette utenfor byen, og parken ble banebrytende ved å være den første uten bur og gitter. Isteden tok Hagenbeck i bruk innhegninger og vollgraver og forsøkte å lage «naturlige» miljøer som etterliknet de opprinnelige leveområdene for dyra. Allerede i 1890 hadde imidlertid Hagenbeck begynt med «panorama-utstillinger» der flere dyr var stilt ut sammen i større uterom.

Parken er fortsatt familieeid.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]