Thoise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thoise
Thoise
LandIndia India
DelstatJammu og Kashmir
DistriktLeh
TidssoneUTC+05:30
Høyde over havet3 070±1 meter

Thoise
34°39′0″N 77°22′48″E

Thoise er en militær flyplass og liten landsby i Shyokdalen i den nordindiske delstaten Jammu og Kashmir.[1] Thoise opptar det eneste store stykket med flatt land i området. Flystripen er en viktig fasilitet som muliggjør en rask tilstrømning av menn og forsyninger fra det indiske fastlandet til Siachen, som er en isbre og slagmark med helikopterplattform nær Line of Control mellom India og Pakistan.

THOISE er ikke et ekte navn, men et akronym: Transit Halt Of Indian Soldiers Enroute (til Siachen).[2] Thoise ligger en times flytur fra Delhi. Stedet ligger ca. 16 km unna landsbyen Hundur og 25 km fra Disket. Leh, hovedstaden i Ladakh, ligger omtrent 160 km unna. Thoise kan nåes via Khardungla-passet, en av verdens høyestliggende veier som brukes av motorvogner.

Thoise ligger utenfor rekkevidden til sivile. Den siste kontrollposten ligger i Hundur, på en bro der fotografering ikke er tillatt. Indian Oil Corporation bygger et oljedepot i Thoise for å tjene den indiske hæren. Byggeprosjektet er i gang og overvåkes fra Chandigarh.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «World Aeroport Data». Besøkt 12. februar 2008. 
  2. ^ «BBC Hindi Service News». Besøkt august 2009.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]