Theologisk Tidsskrift for den evangelisk-lutherske Kirke i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Theologisk Tidsskrift for den evangelisk-lutherske Kirke i Norge
LandNorge
TypeTidsskrift
Grunnlagt1858
Nedlagt1891
Grunnlegger(e)Gisle Johnson, Carl Paul Caspari, Rasmus Tønder Nissen
SpråkNorsk

Theologisk Tidsskrift for den evangelisk-lutherske Kirke i Norge var et norsk tidsskrift for teologi som utkom fra 1858 til 1891.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Norge var det tidligere gitt ut to teologiske tidsskrifter, nemlig W. A. Wexels' Tidsskrift for Kirke-Krønike og christelige Theologi (1834–1839) og Theologisk Tidsskrift for den norske Kirke, utgitt av den teologiske foreningen i Studentersamfundet fra 1846 til 1857. På grunnlag av dette siste stiftet teologene Gisle Johnson, Carl Paul Caspari og Tønder Nissen i 1858 Theologisk Tidsskrift for den evangelisk-lutherske Kirke i Norge. Johnson stiftet senere også Luthersk Kirketidende, som fikk større betydning for allmenheten.

I de første årgangene hadde tidsskriftet som motto på tittelbladet et bibelsitat fra Nehemjas bok 4,17: «Med den ene Haand gjorde de Gjerningen, og med den anden holdt de Vaaben».

Tidsskriftet inneholdt blant annet en rekke av Casparis avhandlinger.

Det gikk inn i 1891. Norge var i noen år uten et teologisk tidsskrift, før det i 1900 ble det stiftet et nytt vitenskapelig teologisk tidsskrift av flere av professorene ved Universitetet i Kristiania, Norsk Theologisk Tidsskrift.

Litteratur[rediger | rediger kilde]