Thebenromanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Thebenromanen (fransk: Roman de Thèbes) er en fransk roman på rimede vers fra 1155. Den er en av tre franske rimromaner som mellom 1155 og 1165 ble dikta over antikke emner på ulike steder i Frankrike. Sammen med Aeneasromanen og Trojaromanen utgjør Thebenromanen den såkalte antikke syklus. Det spesielle med de antikke romanene er at mens handlinga er lagt til det gamle Hellas (i dette tilfellet Theben eller med en tilknytning til denne byen), er personene, skikkene og miljøet umiskjennelig fransk høymiddelalder, og verkene kan trygt regnes å tilhøre den høviske litteraturen. Det antikke forelegget er sannsynligvis Statius' Thebaide.

I Thebenromanen gjenfortelles historia om Ødipus og hans to sønner Eteokles og Polyneikes. Som i andre liknende verk er det overnaturlige utelatt, mens det er lagt vekt på å skildre kostbarhetene ved hoffet og riddernes og jomfruenes påkledning. Det er lagt inn flere kjærlighetshistorier som ikke finnes i forelegget, og den høviske kurtoisi blomstrer i antikke omgivelser. Thesevs er hertug, og Ismene er blitt abbedisse i et nonnekloster.

Thebenromanen er skrevet i åttestavelses kupletter. Den er blitt tillagt Benoît de Sainte-Maure, som skrev Trojaromanen, men dette er høyst usikkert.

Litterær omtale[rediger | rediger kilde]

  • L. Constans: La Légende d'Oedipe étudié dans l'antiquité, au moyen âge, et dans les temps modernes (Paris, 1881), og seksjonen L'Epopée antique i De Julleville's Histoire de la langue et de la littérature française
  • L. Constans (red.): Le Roman de Thebes, Soc. des anciens textes français, Paris, 1890
  • G. Ellis: Specimens of Early English Metrical Romances, iii., 1805.