The Sullivan brothers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brødrene ombord USS «Juneau»: Fra venstre mot høyre: Joseph, Francis, Albert, Madison and George Sullivan

The Sullivan brothers var fem søsken som alle ble drept i krigshandlinger under eller eller iløpet av en kort periode etter senkingen av den lette krysseren USS Juneau (CL-52), fartøyet som de alle var utstasjonert på, den 13. november 1942, under den andre verdenskrigen.

Sullivan-brødrene, ble født i Waterloo, Iowa, og var sønner av Tom og Alleta Sullivan. De var:

  • George Thomas Sullivan (født 14. desember 1914)
  • Francis «Frank» Henry Sullivan (født 18. februar 1916), var livbåtfører.
  • Joseph «Joe» Eugene Sullivan, 24 (28. august 1918)
  • Madison «Matt» Abel Sullivan (født 8. november 1919)
  • Albert Leo Sullivan, (født 8. juli 1922)

The Sullivans Brothers vervet seg samtidig den 3. januar 1942, med fastsettelse av at de fikk jobbe sammen i militæret. Sjøforsvaret hadde en regel som sa at søsken skulle utstasjoneres sammen, men denne regelen ble ikke strengt håndhevet. George og Frank hadde tjenestegjort i marinen før, men deres brødre hadde ikke det. Alle fem ble tildelt oppgaver på den lette krysseren USS Juneau.

USS Juneau deltok i en rekke sammenstøt i de neste månedene lange Guadalcanal i august 1942. Tidlig om morgenen den 13. november 1942, under det sjømillitære slaget ved Guadalcanal, ble USS Juneau truffet av en japansk torpedo og tvunget til å trekke seg tilbake. Senere samme dag ble skipet truffet av en ny torpedo fra den japanske ubåten I-26. Torpedoen traff trolig det tynt pansrede området i nærheten av ammunisjonslageret og skipet eksploderte og sank meget raskt.

Omtrent 100 personer av mannskapet på USS Juneau hadde overlevd torpederingen og ble liggende å flyte i vannet. Men de andre amerikanske skipene som var utstasjonert i nærheten mente at det var for risikabelt å lete etter overlevende. Derfor ble det ikke gjennomført søk etter mulige overlevende før mange timer senere, da de mente at situasjonen var trygg nok.

Åtte dager etter senkingen, var ti overlevende funnet og de ble hentet opp fra vannet. De overlevende av mannskapet fortalte at Frank, Matt og Joe Sullivan døde momentant da torpedoen traff skipet. Albert druknet den neste dagen, og George overlevde i fire eller fem dager etter senkingen av skipet. The Sullivan brothers ble kort omtalt i filmen Redd menig Ryan fra 1998.