The College Dropout

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The College Dropout er debut studioalbumet til de amerikanske rapperen og produsenten Kanye West. Den var utgitt 10. februar 2004 av Def Jam Recordings og Jay-Zs Roc-A-Fella Records.I årene før utgivelsen hadde West fått ros for sitt produksjonsarbeid for rappere som Jay-Z og Talib Kweli, men hadde vanskeligheter med å bli akseptert som en artist i seg selv av skikkelser i musikkbransjen. Innstilt på å satse på en solokarriere, signerte han en platekontrakt med Roc-A-Fella og spilte inn albumet over en periode på fire år, fra 1999.

Produksjonen av The College Dropout ble først og fremst håndtert av West og viste frem hans "chipmunk soul" musikalske stil, som gjorde bruk av fremskyndede, tonehøydeskiftede vokalprøver fra soul- og R&B-plater, i tillegg til Wests egen trommeprogrammering, strykeakkompagnement, og gospelkor; albumet inneholder også bidrag fra blant andre Jay-Z, Mos Def, Jamie Foxx, Syleena Johnson og Ludacris. Wests tekster avviker fra den da dominerende gangsterpersonaen innen hiphop, og dreier seg om temaer som familie, selvbevissthet, materialisme, religion, rasisme og høyere utdanning.

The College Dropout debuterte som nummer to på US Billboard 200, og solgte 441 000 eksemplarer i løpet av sin første salgsuke. Det var en storstilt kommersiell suksess, og ble Wests bestselgende album i USA på den tiden, med et innenlandsk salg på over 3,4 millioner eksemplarer innen 2014 og ble sertifisert 4x platina av Recording Industry Association of America (RIAA) i 2020 Albumet ble promotert med singler som "Through the Wire", "Jesus Walks", "All Falls Down" og "Slow Jamz", hvorav de to sistnevnte toppet seg blant topp ti på Billboard Hot 100, med " Slow Jamz" og ble Wests første nummer én singel som hovedartist.

En utbredt kritikersuksess, The College Dropout ble berømmet for Wests produksjon, humoristiske og emosjonelle raps, og musikkens balanse mellom selvransakelse og mainstream-sensibilitet. Albumet fikk rapperen flere utmerkelser, inkludert nominasjoner for årets album og beste rapalbum ved Grammy Awards 2005, og vant for sistnevnte. Det har siden blitt kåret av en rekke publikasjoner som et av de største albumene gjennom tidene, inkludert Rolling Stone og NME, som rangerte det på henholdsvis 74 og 273 på deres 500 Greatest Albums of All Time-lister, og er kreditert for å popularisere chipmunk-sjelen. og bevisste rap-subsjangre på 2000-tallet.

Albumet inneholdte flere singler som Jesus Walks og Through the Wire.