Tesil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En tesil

En tesil er en type sil som blir benyttet til å fange teblad når en fyller te i en tekopp. Silen kan være en netting eller en plate med mange hull. En tesil har et håndtak som en kan holde i ved bruk.

Når en lager tetradisjonell måte med varmt vann i en tekanne er tebladene løse og ikke i en tepose. Siden tebladene ofte ikke smaker så godt er det vanlig å fjerne dem ved å filtrere teen gjennom en tesil. Silen passer som regel åpningen på koppen og fanger tebladene når teen blir helt i koppen.

Noen høye, sylinderformen tesiler kan også benyttes til å trekke en enkelt kopp med te, på samme måte som teposer, teklyper, teballar og teegg blir brukt. En fyller da tesilen med ønsket mengde teblad og lar dem være i koppen til teen får den ønskede styrken. En tar så ut tesilen med tebladene når teen er klar til å drikkes. Ved å benytte en tesil på denne måten kan en trekke flere kopper etter hverandre.

Bruken av tesil avtok på 1900-tallet etter som bruken av teposer ble mer og mer vanlig. Likevel er bruk av tesil foretrukket av tekjennere som hevder at å la tebladene flyte fritt fremfor å være innesluttet i en tepose gir en bedre te ved at diffusjon av smak og aroma ut av tebladene ikke blir hindret. Mange hevder også at produsentene av teposer ofte nytter te av dårligere kvalitet, det som blir kalt støvkvalitetste.

Tesilene er vanligvis laget av sterlingsølv, rustfritt stål eller porselen. I den senere tid har det også kommet tesiler av plast. I enkelte tilfeller kan en også finne tesiler av bast eller bambus. Det er ikke uvanlig at tesilene kommer i sett; den ene delen er selve tesilen og den andre en liten kopp eller skål som tesilen kan dryppe eller renne av seg i når en skal servere flere kopper te. En tesil kan også være en kunstgjenstand laget av gull- og sølvsmeder eller til og med i fint porselen.

Tetrekkekurver (eller infusjonskurver) likner på tesiler, men de passer i toppen av en tekanne og blir fylt med teblad ved trekking av te. Det er ingenting klart skille mellom mellom tetrekkekurber og tesiler og de kan benyttes om hverandre.