Terrorangrepet i København 22. juli 1985

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Terrorangrepet 22. juli 1985 var Danmarks første terrorangrep i nyere tid, da to terrorbomber eksploderte i København. Den gruppen som i 1985 sprengte to bomber mot et amerikansk flyselskap og synagogen i København, holdt til i Uppsala i Sverige. Forut for terroraksjonen 22. juli 1985 var der ingen trusler og tilsynelatende ikke annet motiv enn at terroristene i København kunne få ram på de to landenes interesser på behørig avstand.

Senere fant politiet et fingeravtrykk på en av bombene, hvilket førte til anholdelsen av den islamske terroristen Mohammed Abu Talb, og den 21. desember 1989 ble Abu Talb, Marten Imandi (en palestinsk-født svensk statsborger) og brødrene Mahmoud og Moustafa al-Mougrabi dømt ved en domstol i Uppsala for en rekke bombeattentater i København og Amsterdam – begått i 1985. Abu Talb og Imandi ble hver idømt livsvarig fengsel, mens Mougrabi-brødrene ble idømt henholdsvis seks år og ett års fengsel for deres medvirken i terrorangrepene.[1] Den 5. oktober 2007 ble Abu Talbs og Marten Imandis livstidsdommer fra 1989 omstødt til en straff på 30 års fengsel.[2][3] I oktober 2009 ble det rapportert at Abu Talb var blitt løslatt fra fengslet i Södertälje[4] (dømte i Sverige løslates i praksis etter avsoning av to tredjedeler av straffen). Alle fire terroristene hadde tilknytning til den palestinske terrororganisasjonen Islamisk Jihad.[5]

Terroraksjonen, hvor én ble drept og 32 såret, ble betegnet som den alvorligste i danmarkshistorien inntil terrorangrepet i København februar 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]