Temperatur-entropi-diagram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Et temperatur-spesifikk entropi-diagram eller Ts-diagram brukes i termodynamikk å visualisere endringer i temperatur og spesifikk entropi i en termodynamisk prosess eller syklus. Det er en mye anvendt fremstilling fordi det bidrar til å visualisere varmeoverføring som skjer i prosesser. For reversible (ideele) prosesser er arealet under Ts-kurve for en prosess, den varmen som overføres til systemet i løpet av prosessen.[1] Arbeidsmedier blir ofte kategorisert på grunnlag av formen på gjeldende Ts-diagram.

En isotopisk prosessen blir avbildet som en vertikal linje i et Ts-diagram, mens en isotermisk prosess blir en horisontal linje.[2]

TS-diagram for en termodynamisk syklus[rediger | rediger kilde]

Eksemplet på et Ts-diagram for varmeutveksling mellom et reservoar med høy og lav temperatur.

Figuren viser en termodynamisk syklus som foregår mellom et varmt reservoar med temperaturen TH og et kaldt reservoar ved temperaturen TC. For reversible prosesser, slik som carnotprosessen beskriver, er det røde arealet QC mengden av energi utvekslet mellom det varme og den kalde reservoaret. Det hvite arealet merket W er mengden av energi utvekslet mellom systemet og omgivelsene. Mengden av varme QH utvekslet med det varme reservoaret er summen av de to. Den termiske virkningsgraden for syklusen er forholdet mellom det hvite arealet (arbeid) dividert på summen av det hvite og røde arealet (total varme). Hvis syklusen beveger seg med klokken er systemet en varmekraftmaskin som avgir arbeid. Motsatt om syklusen beveger seg mot klokken, da har en å gjøre med en varmepumpe som mottar arbeid og flytter varmen QH fra det kalde reservoaret til det varme.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Temperature Entropy (T-s) Diagram - Thermodynamics - Thermodynamics». Engineers Edge. Besøkt 15. oktober 2018. 
  2. ^ «P–V and T–S Diagrams». Grc.nasa.gov. Besøkt 15. oktober 2018. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Buset, Gunnar (1995). Termodynamikk. Oslo: Universitetsforl. ISBN 8200413691.