Telefonstøpsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Modulært støpsel RJ12 (6P6C) og modulærkontakten RJ11 (6P4C).

Et telefonstøpsel er en type støpsel eller plugg som benyttes for å koble en telefon til bygningens ledningsnett for telefoni. Telefonen vil normalt bli tilkoblet det offentlige telenettet, eller et bedriftsinternt telefonsystem. Telefonstøpselets motstykke telefonstikkontakten er normalt festet til en vegg. Standard utførelse på disse kontaktene variere fra land til land, det finnes ofte gamle og nye standarder om hverandre. Modularkontakten  RJ11 er den mest vanlige internasjonalt, i Norge benyttes RJ-45

En standard som RJ11 og andre RJ utførelser spesifiserer både fysisk utførelse og bruk av de ulike kontaktpunktene til den enkelte kontakt. Dette er beskrevet i standarder kjent som: registered jack (RJ) seriene av kontakter, og omfatter både tele og data. De ulike kontaktene blir ofte beskrevet upresist som RJ-kontakter.  Enkelte firmaer benytter slike kontakter ut over standardene, og det har også blitt benyttet bedriftsinterne standarder.

Historisk[rediger | rediger kilde]

Telefonkontakter installert inntil 198x -tallet
Tre­pinns plugg og kon­takt for tele­foner frem til 1980-årene. Seks­pinns for sveive­tele­foner.

Opprinnelig ble telefonene eid av telefonselskapene. (Det har vært mange private selskaper også i Norge), Uansett ble behovet for å kunne flytte telefonen rundt i huset  slik at telefonstikkontakter ble vanlig. I mange år var kontakter med 3 hull vanlig. (6 hull i områder med manuell sentral)

Den vanligste kontakten i Norge var med 3 hull som dannet et mønster av en likebent trekant med spissen ned. Denne typen kontakt ble brukt i flere land, deriblant Finland. For manuelle systemer ble det benyttet en rektangulær kontakt med 6 hull plassert slik at støpselet passet kun en vei.  På begynnelsen av 1980-tallet ble modularkontakten introdusert. I Norge ble det valgt å benytte RJ-45  som er bredere enn RJ-11 som ble vanlig i veldig mange land.

Eldre kontakter blir normalt ikke montert lenger, men man kan finne slike i bruk fortsatt. Ofte med adaptere til dagens norske eller amerikanske standard.

RJ-45 kontaktene ble i begynnelsen montert med ledningene tilkoblet etter selskapets egen standard. Etter hvert ble det standard at de to midterste kontaktpunktene var telefonlinje. (for ISDN de 4 midterste) Dette kan i dag medføre forviklinger når folk ønsker å benytte "retro- telefoner" men detter er normalt løsbart ved enkle omkoblinger.

Bilder  [rediger | rediger kilde]

Tilkobling[rediger | rediger kilde]

Installeringen av en telefon skjer normalt med to ledere som kan kobles direkte, men vanligvis forbindes telefonen med støpsel og stikkontakt.

  • I moderne installasjoner er skillet mellom teleselskapets kabel og huseiers installasjon i første koblingsboks eller stikkontakt i huset.
  • Intern kabling i huset er regulert i mindre grad en hva som gjelder sterkstrøm, og huseier har lov til å legge/montere telefonledninger og stikkontakter for telefon på egen hånd.
  • Telefonrøret er normalt forbundet med telefonen med  4P4C kontakter i begge ender av ledningen, uten regulert standard.