Hopp til innhold

RJ-45

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To RJ-45-plugger

RJ-45 er en standard for endestykker på nettverkskabler. Blant annet kategori-5, og -6-kabler har RJ-45-plugger i endene. Disse har åtte kontaktpunkter.

Mange nye telefonbokser/hjemmesentraler benytter RJ-11 for telefonibiten, mens mange apparater har den brede pluggen som er RJ-45.

For å koble en telefon med RJ-45 i en mottaker som tar imot RJ-11 trengs en overgang eller spesiell kabel.

Telefonkabler kan ha både RJ-11- og RJ-45-plugg. RJ-11-plugger er noe smalere enn RJ-45, og de har to eller fire kontaktpunkter. Telefonkabler med RJ-45-plugg benyttes vanligvis for ISDN og da har de vanligvis fire kontaktpunkter.

Tilkobling[rediger | rediger kilde]

RJ-45-pluggene kobles til 8-leders kabel der fire par ledere er tvunnet med forskjellig antall tvinninger pr. lengde for de fire trådparene. Det første paret har posisjonene 4 og 5 og brukes ofte til telefon. Trådpar nummer to bruker posisjonene 3 og 6. Trådpar nummer tre bruker posisjonene 1 og 2. Trådpar nummer fire bruker posisjon 7 og 8. Polaritet på trådparene er også viktig for funksjon. Et trådpar er to isolerte ledere som er tvunnet sammen.

Eldre installasjoner for fasttelefon kan ha andre tilkoblinger, da det i introduksjonsperioden (1980-tallet) ikke var faste standarder. Tilkobling av pc med nettverkskabel i telekontakt kan i enkelte tilfeller skade nettverkskort på PC eller annet datautstyr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata