Tegneseriens dag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Comic-sketch.jpg

Tegneseriens dag ble stiftet i Norge av Norsk Tegneserieforum i 2005, og er en offisiell markering som feires første lørdag i mai.

I USA kalles dagen Free Comic Book Day og har vært markert siden 2002.[trenger referanse] I USA gir de bort gratis tegneserier i et ønske å få flere til å lese tegneserier.[1] I Norge er det ingen slik tradisjon, men dagen brukes hovedsakelig til å promotere en litteratursjanger flere burde stifte bekjentskap med.[trenger referanse] Det har tidligere vært laget et gratisblad i regi av NTF i 2005 og 2006, hvor det i tillegg er holdt foredrag og utstillinger på folkebibliotek og skoler.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 2005 ble det trykket et spesialnummer i 20 000 eksemplarer av Bobla 2/05 Det er typisk norsk å lese tegneserier. Inkludert dette ble det holdt arrangementer i Bergen, Brandbu, Oslo, Sarpsborg og Trondheim. Veletablerte skapere tegnet og hadde foredrag, paneldebatter, intervjuer, signering, quiz, utstillinger, og mer. I 2006 trykte NTF igjen et spesialnummer 2/06 i 15 000 eksemplarer av tegneserieskriftet Bobla Klassikerne kommer. Det ble holdt arrangementer i Bergen, Brandbu, Bærum, Oslo, Kristiansand, Sarpsborg, Stavanger og Trondheim.

I senere tid har det ikke vært utgitt egne spesialnummer eller plakater med fokus på dagen, men det har vært arrangementer i regi av biblioteker landet rundt og Tegneseriemuseet i Brandbu og Oslo hvor de framhever litteratursjangeren og hvor tegnere lager en hel tegneserie ved bruk på maks 24 timer.[2][3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]