Tatshenshini-Alsek Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tatshenshini-Alsek Park eller Tatshenshini-Alsek Provincial Wilderness Park er en provinsiell nasjonalpark som ligger i Britisk Columbia i Canada. Den er en av de fire sammenhengende nasjonalparkene i Canada og USA (Alaska) som står oppført på UNESCOs verdensarvliste.[1] (De øvrige tre er Kluane nasjonalpark og verneområde, Glacier Bay nasjonalpark og Wrangell-St. Elias nasjonalpark.)

Om nasjonalparken[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken er cirka 9580 kvadratmeter stor, og den ble etablert i 1993 etter en intensiv kampanje av mange forskjellige kanadiske og amerikanske naturvernor-ganisasjoner som arbeidet for å stoppe gruvedriften i dette området og å beskytte området for dens sterke naturarv og de store verdiene av biologisk mangfold som finnes i dette området.

Parken ligger i det nordvestlige hjørnet av British Columbia og den grenser dermed mot den amerikanske delstaten Alaska og den kanadiske Yukon Territory. Det ligger godt til rette mellom nasjonalparkene Kluane nasjonalpark og Glacier Bay nasjonalpark og Wrangell-St. Elias nasjonalpark i Alaska, USA. Tatshenshini er en del av Kluane-Wrangell-St. Elias-Glacier Bay-Tatshenshini-Alsek nasjonalpark-system, og denne parken står oppført på UNESCOs liste over verdens verneverdige områder.

Tatshenshini-Alsek var et av de siste områdene i delstaten British Columbia som ble kartlagt og utforsket; dette skjedde i andre halvdel av 1900-tallet. På 1960-tallet ble den første geologiske undersøkelsen etter mineraler utført i dette området. Betydelige forekomster av kobber ble funnet i nærheten av en fjellkjede, omtrent midt i Tatshenshini-regionen.

I 1991 ble Tatshenshini International Park etablert, og den ble knyttet sammen med de 50 beste naturvernorganisasjoner i Nord-Amerika. En svært intensiv kampanje fulgte i Canada og i USA, særlig overfor den amerikanske kongressen og Det hvite hus, og etter hvert engasjerte daværende visepresident Al Gore seg sterkt i dette arbeidet.

Kluane-Wrangell-St. Elias-Glacier Bay-Tatshenshini-Alsek er et system av nasjonalparker som består av parkene Kluane, Wrangell-St Elias, Glacier Bay og Tatshenshini-Alsek, ble erklært som en del av World Heritage Site til UNESCO i 1994 på grunn av de spektakulære isbreene og landskapet, og for betydningen som habitat for grizzlybjørn, karibu (villrein) og dallsau (som er en type tynnhornsau).

I 1999 fant en gruppe sauesankere flere gjenstander og levninger av et menneske ved foten av en stor isbre. Denne isbreen ble senere gitt navnet «Kwäday Dan Ts'ìnchi», som kan oversettes med «Long Ago Man Found» («Lenge siden mann funnet»). Den nedfryste og meget godt bevarte kroppen viste seg å være mellom 300 og 550 år gammel.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Tatshenshini-Alsek Park har en stor grizzlybjørnstamme, som holder til på en stripe grøntareal som skjærer gjennom en barriere av fjell og is ut til kysten. Denne nasjonalparken er det eneste stedet i Canada der bjørnearten glacier bear (Ursus americanus emmonsii. finnes; dette er en ekstremt sjeldne blå-grå variant av svartbjørn som foruten i denne parken kun finnes rett over grensen i USA. I Tatshenshini-Alsek nasjonalpark omfatter det rike dyrelivet også sauer, fjellgeiter, elg, grå ulv, ørn og falker – hovedsakelig vandrefalk. Langs kysten holder sjøløver og knølhval til.

Fjell og jordskjelv[rediger | rediger kilde]

Den høyeste fjelltoppen i nasjonalparken er Mount Fairweather, som er 4663 meter høy, og er dermed også den canadiske provinsens høyeste topp. Tatshenshini-Alsek ligger i et område av Canada med høy aktivitet av jordskjelv.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kluane / Wrangell-St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek». UNESCO. Besøkt 1. april 2022. «These parks comprise an impressive complex of glaciers and high peaks on both sides of the border between Canada (Yukon Territory and British Columbia) and the United States (Alaska). The spectacular natural landscapes are home to many grizzly bears, caribou and Dall's sheep. The site contains the largest non-polar icefield in the world.»