Tarmslyng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tarmslyng er en akutt sykdom der tarmen er rotert, (kalt volvulus), slik at passasje av tarminnhold hindres (kalles ileus),[1] og det kan bli sammentrykking av blodårene til tarmen, slik at blodforsyningen hindres.

Ved hindring av tarmpassasjen vil passasje av tarmluften hindres, slik at det blir mindre luftavgang fra endetarmen, og mer luft opp i munn og svelg (raping). Siden tarmens bølgebevegelse for å presse tarminnholdet videre i tarmen ikke får tarminnholdet framover, blir det livlige, klukkende tarmlyder som lett høres med stetoskop på buken.

Disse pasientene må innlegges på sykehus med kirurgisk beredskap med operasjonsstuer, kirurg, anestesisykepleier, anestesilege og operasjonssykepleiere på vakt slik at operasjon kan gjøres for å rette tilstanden. Noen pasienter vil oppleve at tilstanden plutselig bedrer seg ved at rotasjonen går tilbake, luften passerer fort og smertene forsvinner.

Ved hindret blodforsyning til tarmveggene i over fire timer kan vevet i tarmveggen få permanent skade, og det kan oppstå hull i tarmveggen (perforasjon). Ved lekkasje av tarminnhold ut i buken vil det oppstå bukhinnebetennelse som kan være livstruende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Medisinske faguttrykk for sykepleiersker, red: Eli Aas 5.opplag 1961,Lutherstiftelsen