Taragarh fort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taragarh fort
LandIndia
StedBundi
Historiske fakta
ArkitektPrithviraj Chauhan Gujjar
Kart
Kart
Taragarh fort
25°27′03″N 75°38′15″Ø

Taragarh Fort

Taragarh Fort (hindi: तारागढ़ का दुर्ग; «Stjernefestningen») er et historisk festningsanlegg i byen Bundi i den indiske delstaten Rajasthan. Fra festningen Taragarh er det et panoramisk utsyn over byen Bundi.

Det nå falleferdige chauhan-festningen, overgrodd med vegetasjon, ble bygget i 1354 på en bratt fjellside. Det er tre velkjente innganger til festningen, alle med eget navn: Lakshmi Pol, Phuta Darwaza og Gagudi ki Phatak. De en gang imponerende inngangsportalene er nå i ruiner. I festningens velmaktsdager var det kjent for dets tunneler som gikk på kryss og tvers over hele fjellsiden, men er i dag utilgjengelige grunnet mangelen på kart. Det største slaget var på 1500-tallet, da stedets tårn, Bhim Burj, hadde montert en særdeles stor kanon som ble kalt for Garbh Gunjam, eller «livmorstorden».[1][2]

Festningen hadde store vannreservoarer som ble bygget for å lagre vann for innbyggerne i krisetider. Reservoarene var hogd ut av den fjellgrunnen rundt fortet. Rani Mahal er et lite palass i festningen som ble bygget for å huse herskernes hustruer og medhustruer. Det har imidlertid tap sin sjarm da dets storstilte vegg- og glassmalerier har helt svunnet hen. Festningen huser også Miran Saheb ki Dargha, bygget til minne av Miran Saheb, en tidligere guvernør av festningen og som mistet livet i forsvaret av den.[3] Festningen ble erobret av Dara Shikoh og styrt som mughal subah (provins i Mogulriket) i tiden 1633-1776.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stott, David; McCulloch, Victoria (2014): Rajasthan, Delhi & Agra, Footprint Travel Guides, s. 136
  2. ^ «The Taragarh (Star) Fort», Kukki’s World
  3. ^ «Forts of Rajasthan» Arkivert 29. april 2018 hos Wayback Machine., Namaste Tours India

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Crump, Vivien; Toh, Irene (1996): Rajasthan, London: Everyman Guides. ISBN 1-85715-887-3.
  • Michell, George; Martinelli, Antonio (2005): The Palaces of Rajasthan. London: Frances Lincoln. ISBN 978-0-7112-2505-3.
  • Tillotson, G.H.R (1987): The Rajput Palaces - The Development of an Architectural Style, 1. utg., New Haven and London: Yale University Press. ISBN 0-300-03738-4.