Tapperhetskorset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Tapperhetskorset

Tapperhetskorset (gresk: Αριστείο Ανδρείας) var en gresk militær utmerkelse. Den ble formelt innstiftet 13. mai 1913 i forbindelse med den greske seieren i den første Balkankrigen, men tildeling startet ikke før i 1921, da Hellas hadde framgang i krigen mot Det osmanske rike i Lilleasia. Tapperhetskorset ble tildelt for fremragende prestasjoner på slagmarken.

Tapperhetskorset var inndelt i tre grader:

  • Kommandørkors
  • Gullkors
  • Sølvkors
Kong Konstantin I med kommandørkorset av Tapperhetskorset om halsen

Ordenstegnet består av et hvitt kors med lyseblå kanter på gull eller sølv. I korsmidten er det plassert en medaljong som viser Sankt Georg som dreper dragen. Medaljongen er omgitt av en laurbærkrans. Korset har en kongekrone på toppen. Baksiden er identisk med forsiden, men medaljongen bærer innskriften «AΞIA» (for fortjenester). Korset er opphengt i et bånd med tre lyseblå og to hvite striper. Fargene stammer fra det greske flagget.

Under krigen i Lilleasia mellom 1921 og 1922 var Tapperhetskorset den eneste greske militære utmerkelse. Kommandørkors ble tildelt militære avdelinger, som fikk sine faner dekorert med utmerkelsen, mens offiserer ble tildelt gullkors eller sølvkors. Tildeling fant sted inntil krigslykken snudde i 1922. Tapperhetskorset rangerte som en orden, som nummer tre i rekken, etter Frelserens orden og husordenen Sankt Georgs og Sankt Konstantins orden, men foran Georg Is orden.

Da Tapperhetskorset i november 1940 ble gjenopptatt i forbindelse med den gresk-italienske krigen, ble utmerkelsen omklassifisert fra orden til en utmerkelse som rangerte som den fremste blant de greske militære medaljer. Utformingen var identisk med den tidligere utgaven, men båndet ble utstyrt med en bronsespenne med årstallet 1940. Tapperhetskorset ble tildelt for mot på slagmarken under den andre verdenskrig, under borgerkrigen fra 1946 til 1949 og under Koreakrigen 1950–1953. I tilfeller der utmerkelsen ble tildelt mer enn en gang, ble båndet utstyrt med en til tre kroner.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Dimitri Romanoff: The orders, medals and history of Greece, Rungsted Kyst: Balkan Heritage, 1987.