Tao Fong Shan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tao Fong Shan Christian Centre
Org.formChristian
Etablert1930
Hovedkontor33 To Fung Shan Road, Sha Tin, Hongkong
Nettsidehttp://www.tfscc.org/
Kristustempelet

Tao Fong Shan (道風山, «Fjellet der Logosvinden blåser») er navn på et fjell i bydelen Shatin i Hongkong. I fjellsiden ligger Tao Fong Shan Christian Centre (道風山基督教叢林), som er hovedbase for den norskgrunnlagte kristne misjonsorganisasjonen Areopagos' arbeide i Øst-Asia. I dag, som den gang stedet ble kjøpt, er hovedhensikten med arbeidet å fremme den stedegne utformingen av det kristne budskapet i den kinesiske kultur. Tao Fong Shan Christian Centre består blant annet av Kristustempelet, som er stedets kirke, Pilegrimshallen, der man kan overnatte, et bibliotek, et porselenverksted og konferansehall. Tilknyttet senteret er også backpackerhostellet Ascension House som er bemannet av skandinaviske frivillige.

Menigheten som bruker Kristustempelet tilhører Den evangelisk-lutherske kirke i Hongkong.

Stedet ble anskaffet og innrettet av den norske misjonæren Karl Ludvig Reichelt i 1930. I 1926 hadde Reichelt stiftet Den Nordiske Kristne Buddhistmisjon (eller Den nordiske Østasia-misjon, senere Areopagos), og organisasjonens arbeid var konsentrert om en institusjon nær Nanjing, ved navn Ching Fong Shan (pinyin: Qingfeng shan), «Den lysende vinds berg». I to år arbeidet han så sammen med Notto Normann Thelle i Shanghai.

I mars 1927 inntok den nasjonale revolusjonshæren Nanking under Nordekspedisjonen, og Reichelt og Thelle ble tvunget til å flykte fra Ching Fong Shan som ble rasert. Fra Nanjing reiste Reichelt til Hongkong, der han fant stedet de skulle bygge opp et senter på nytt. Tao Fong Shan-høydedraget lå den gangen rundt 14 kilometer utenfor sentrum, og hadde utsikt over Shatin-dalen. 23. mai 1930 ble eiendommen lagt ut for salg på en offentlig auksjon, og Reichelt fikk tilslaget for en pris på 3780 meksikanske dollar. Det nye senteret ble ferdigstilt i 1938, hadde blitt utformet som et kinesisk buddhist-kloster og ble en attraksjon i Hongkong.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gjørvad, Per: «Millionærer på Buddha» i Dagens Næringslivs morgenutgave 18. mars 1995, side 15

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]