Tanyderidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tanyderidae
vingens årenett
vingens årenett
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tanyderidae
Norsk(e) navn: Tanyderider,
«ur-stankelbein»
Hører til: Mygg,
Tovinger,
Insekter
Antall arter: 38[1], ikke i Norge
Habitat: larver i rennende vann
Utbredelse: hele verden bortsett fra Europa, de fleste på den sørlige halvkule
Delgrupper:

Tanyderidae er en liten familie av middelsstore, slanke mygg. De har blitt kalt ur-stankelbein men dette navnet er litt uheldig da de antagelig ikke er i nær slekt med stankelbeinene. Familien finnes ikke i Norge. På verdensbasis er det kjent 55 arter, men ingen fra Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til ganske store (10- 40 millimeter), slanke mygg med lange bein, ligner småstankelbein (Limoniidae). Kroppen er lang og slank. Vingene er smale, vanligvis med mørke tverrbånd og et tydelig, rettvinklet bakhjørne (anal-lobe).

Hodet er lite med små fasettøyne, men uten punktøyne (ocelli). Antennene består av 16-25 ledd, er forholdsvis korte og slanke. Munndelene er forlenget hos noen arter.

Larvene er sylindriske med tydelig hodekapsel, og har tre par trådformede trakégjeller nær bakenden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Tanyderidae er ganske sjeldne mygg, og man vet lite om biologien deres. Larvene lever i vann, noen grupper lever fritt i vannet og andre i vasstrukken, råtten ved som ligger langs elvebreddene. Man finner sjelden de voksne dyrene, men når man finner dem kan de forekomme i store mengder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Tanyderidae er utbredt over store deler av verden men mangler i Europa og i de tropiske områdene. Det finnes arter i Nord- og Sør-Amerika, Asia og på en del øyer i Stillehavet.

En gammel gruppe[rediger | rediger kilde]

I dag er Tanyderidae en ganske artsfattig gruppe, men det kjennes forholdsvis mange fossiler av dem fra Jordas middelalder, tilbake til tidlig Jura. Det ser ut til at Tanyderidae i dag er rester av en gruppe av tovinger som var ganske stor i tovingenes "barndom".

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne familien har vist seg vanskelig å plassere i forhold til de andre, nålevende mygg-familiene. De ligner på stankelbein men er neppe i slekt med disse. Nærmeste nålevende slektninger er trolig enten Ptychopteridae eller Blephariceridae/Psychodidae.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Madriz, R. Isai (2017) Tanyderidae (Primitive Crane flies). Side 479-485 i: Kirk-Spriggs, A.H. og Sinclair, B.J. (red.): Manual of Afrotropical Diptera, Vol. 2. Nematocerous Diptera and lower Brachycera. Suricata 5. South African National Biodiversity Institute, Pretoria.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Krzeminski, W. og Judd, D.D. 1997. Family Tanyderidae. Side 281-289 i: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. Volume 2. Science Herald, Budapest.
  • The Diptera Site - Tanyderidae

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]