Tanum bokhandel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tanums lokaler på Karl Johans gate

Tanum er en av Norges største bokhandler. I februar 2020 ble det kunngjort at Cappelen Damm selger alle Tanum-butikkene unntatt én til Norli og Ark.[1]

Bokhandelen ble grunnlagt i 1832 av Papen (Johan) Dahl i J. W. Cappelens navn, og var hovedstadens første bokhandel. I 1879 overtok Hieronimus og Halvard Aschehoug, som i 1880 flyttet butikken til Karl Johansgate 43. Her har Tanum hatt butikk siden, bare avbrutt av en større ombygging i perioden 1982-84 da butikken flyttet ut i en Moelvenbrakke mellom Nationaltheatret og Universitetet.

Butikken på Karl Johans gate har i alle år vært Tanums hovedforretning. I tillegg kom det etter hvert til andre enheter. I osloområdet ligger Tanum Karl Johan, Tanum Bogstadveien, Tanum CC Vest, Tanum Colosseum, Tanum Oslo City, Tanum Bryn, Tanum Byporten, Tanum Ringnes Park, Tanum Litteraturhuset, Tanum Grønland Basar, Tanum Storo, og Tanum Kolbotn Torg. Tanum har også butikker på Oslo Lufthavn, Flesland og Torp. I april 2001 åpnet nettbokhandelen www.tanum.no, som nå er en divisjon i forlagskonsernet Cappelen Damm.

Firmaet har vært i familien Tanums eie siden 1928 da Johan Grundt Tanum overtok bokhandelen. Fra 1931 startet han også et forlag. Det ble solgt i 80-årene og ble da hetende Tano forlag. I dag inngår det i Aschehoug. I 1964 ble Cammermeyers boghandel, der Johan Grundt Tanums far Sigurd Pedersen hadde vært medeier, fusjonert inn i Tanum bokhandel. Ingar Tanum gikk inn i firmaet i 1956. Han tok initiativ til etableringen av Sentral Bokhandel A/S, senere omdøpt til Libris, og til bokbransjestudiet i Bø, som var hans ide. Anne Carine Tanum tok over som 4. generasjon bokhandler i 1991.

I 1994 gikk Tanum ut av Libris. Anne Carine Tanum var en av initiativtakerne til bokhandlerkjeden Nexus Bokforum AS, en sammenslutning Tanum var tilsluttet frem til 1999. Anne Carine Tanum var formann i Den norske Bokhandlerforening fra våren 1994 til våren 1996.

I 2006 ble Tanum solgt til forlaget N.W. Damm & Søn AS – et selskap i den danske mediastiftelsen Egmont. Anne-Regine Bakstad gikk fra januar 2007 inn i stillingen som administrerende direktør.

I 2007 fusjonerte Damm og det Bonnier-eide Cappelen. Tanum er nå eid 100% av Cappelen Damm Holding AS. Holdingselskapet eies 50/50 av Bonnier og Egmont. Tanum er dermed søsterselskap med Norges største forlag, Cappelen Damm AS – og til bokdistributøren Sentraldistribusjon AS. Også nettbutikken tanum.no ble omorganisert og er nå en egen divisjon av Cappelen Damm, uavhengig av bokhandlene. Cappelens bokklubber skiftet også navn til Tanum bokklubber og ble organisert sammen med nettbokhandelen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]