Hopp til innhold

Tan Yuling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tan Yuling
Født11. aug. 1920Rediger på Wikidata
Beijing
Død14. aug. 1942Rediger på Wikidata (22 år)
Changchun
EktefellePuyi
NasjonalitetMandsjukuo

Tan Yuling (kinesisk: 谭玉龄, født 1920 i Beijing i Kina, død 14. august 1942 i Xinjing i Mandsjukuo) var en av konkubinene til keiseren av Mandsjukuo, Puyi.

Virke og død[rediger | rediger kilde]

Yuling var mandsju av Tatalaklanen, datter av en bannermann i Beijing. Hun endret sitt navn ved å ta det vanlige kinesiske slektsnavnet Tan (谭). Dette skyldtes at det etter Xinhairevolusjonen i 1911 hadde gjort seg gjeldende en sterk antimandsjuisk stemning i Kina. I 1927, i syvårsalderen, ble hun sendt til det som var igjen av Qing-hoffet. Hun ble med da japanerne organiserte marionettstaten Mandsjukuo i 1932.

Den 6. april 1937 ble hun utvalgt av Puyi til keiserlig konkubine, og fikk tittelen keiserlig konkubine Xiang (祥貴人), noe som betød at hun var konsort av femte grad.

Hun døde seks år senere, etter at hun var blitt behandlet for tyfoidfeber. Hun ble bare 22 år gammel. Puyi oppfattet dødsfallet som mistenkelig, ettersom det fulgte kort etter at en japansk lege hadde gitt henne en injeksjon. Tan Yuling var kjent for å ha vært forarget over japanernes dominans over keiseren, og Puyi kom under press fra den japanske Kwantunghæren for å velge en japansk kvinne for å innta Tan Yulings plass.[1]

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Etter sin død fikk Ta Yuling pusthumt rangen Gui-Fei som betyr «edle konkubine» (konsort av annen grad) og ble tildelt navnet Ming-Xian (明賢).

I 2004 gav det keiserlige Qing-husets etterkommere henne den ytterligere utmerkelse ved å elevere henne til rangen Huang-Gui-Fei, «keiserlig edel konkubine» (皇貴妃) (konsort av første grad).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Emperor Xuantong Arkivert 16. november 2007 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Behr, Edward (1977). The Last Emperor. Bantam. ISBN 0553344749. 
  • Puyi, Edward (1967). the Last Manchu; the Autobiography of Henry Pu Yi, Last Emperor of China. Putnam. ASIN: B000NRUCZ8. 
  • Emperor Xuantong