Taillebourg, Charente-Maritime

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Festningen, Château de Taillebourg, i landsbyen

Taillebourg er en kommune i departementet Charente-Maritime i vestlige Frankrike. Det er bygd på en fjellknaus med utsikt over elven Charente. I landsbyen bor i dag 733 innbyggere (2006[1]) og stedet ligger 9 km fra Saintes. Byen har to restauranter. Slottet Château de Taillebourg har faste utstillinger fra stedets til dels dramatiske historie.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Terra Talleburgi i 1267.[2]

Fra fransk taille (tailler « stusse, snitte ») og bourg « by ».[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Slagene i Taillebourg[rediger | rediger kilde]

Stedet var lokalitet for tre slag som alle er karakterisert som slaget ved Taillebourg på grunn av dets strategisk betydningsfulle posisjon som krysningspunkt over elven. Det første sto i 808, deretter et i 1242 som også er kjent fra et berømt maleri av Eugène Delacroix fra 1837, og det siste og minste slaget skjedde i 1351. Det var også en fjerde militære konflikt ved stedet, en beleiring i 1358.

Et festning, Château de Taillebourg, dominerer landsbyen og var garnison for Ludvig IX av Frankrike, også kjent som «Ludvig den hellige», før slaget i 1242.

Oldtidsbroen over Charente har siden blitt ødelagt, men det er en lang veifylling som strekker seg over de omliggende myrlandet og tjener til å holde vegen åpen, også i løpet av tider med oversvømmelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Institut national de la statistique et des études économiques (INSEE)
  2. ^ Albert Dauzat et Charles Rostaing, Dictionnaire étymologique des noms de lieux en France, Librairie Guénégaud 1979. p. 667.
  3. ^ DAUZAT

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]