Tafsir Qomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tafsir Qomi eller Tafsir Al-Qummi er en eksegese av Koranen, av Ali Ibn Ibrahim Qomi. Den bygger på hadith-metoden med sitater fra imamene, for det meste slik de ble overlevert dfra forfatterens far, som var en av Muhammad ibn Ya'qub al-Kulaynis lærere.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Boken, som betraktes som grunnlaget for mange sjiittiske kommentarer – finner versenes bokstevalige betydning, mer referanse til gjengivelsene. Bok bygger på andre koranvers, gjengivelser og noen ganger på berømte dikt, når den kommenterer et vers. Introduksjonen drøfter «abrogator og det abrogerte» (nasekh og mansukh), desisive og allegoriske vers (mohkam- og moteshâbeh-vers), spesifikke og generelle vers, og - som forfatteren uttrykker det - en spesiel stil i Koranen ved navn «Monghate' Ma'tuf».

Tafsir Qomi omfatter faktisk i det minste to forskjellige tafsirr som er blitt kombinert med hverandre: Én av ʿAli bin Ibrahim bin Hashim al-Qummi selv, og den andre av Abul-Jarud Ziyad bin al-Mundhir, som en gang var Imam al-Baqirs følgesvenn og gjengir fra demme en hadith for denne tafsiren, og som senere ble stifteren av jarudi zaydi-sekten. Denne tafsiren var blitt lagt til den første, av sistnevntes første traderer, Abul-Fadl al-ʿAbbas bin Muhammad.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]