Agano (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tadami (elv)»)
Agano
阿賀野川 - Agano-gawa
LandJapans flagg Japan
RegionTōhoku
Chūbu
PrefekturFukushima
Niigata
Lengde210[1] km
Nedbørfelt7 710[1] km²
Middelvannføring451 /s
StartArakai
  – Høyde1 581 moh.
  – Koord.   37°02′38″N 139°38′48″Ø
MunningJapanhavet ved Niigata
  – Høydemoh.
  – Koord.   37°57′48″N 139°07′46″Ø
SideelverOkawa, Nippashi
Agano ligger i Japan
Agano (elv)
Agano (elv)
Agano (Japan)
Kart
Agano (elv)
37°57′48″N 139°07′46″Ø

Agano (阿賀野川 - Agano-gawa) er en japansk elv som renner fra prefekturet Fukushima til prefekturet Niigata. Den er 210 km lang og har et nedbørfelt på 7 710 km². Dette er blant de største elvene i Japan.

Elva har sitt utspring i Arakai-fjellet på grensen mellom Fukushima og Tochigi. Den renner nordover og har tilsig fra bielva Okawa, før den møter elva Nippashi som kommer fra Inawashirosjøen – Japans fjerde største innsjø. Her møter Agano også Tadami i Aizu-bassenget, med tilsig fra Okutadamisjøen som er oppdemmet av Okutadami vannkraftverk. Nå svinger elva vestover og renner ut i Japanhavet ved storbyen Niigata på Japans vestkyst. Vannføringen ved utløpet er det høyeste av alle elver i Japan.

Tadami gawa er den største tilførselselva til Agano, og noen kilder bruker Tadami-gawa som navn på hele elvefaret. Den har kilder i fjellkjedene vest i prefekturet Fukushima, hvor den reguleres av Numazawanuma vannkraftverk. Videre gir Taki-demningen også elektrisk kraft. Elva krysser deretter grensen og renner inn helt sør i Niigata-prefekturet ved Echigo Sanzan Tadami Quasi nasjonalpark. Den oppdemmede Okutadamisjøen her oppe er Japans største kunstige innsjø som oppdemmes av Okutadami-demningen. Tadami har store høydeforskjeller og er spesielt godt egnet for vannkraft, og er utbygd med Tadami-demningen som gir vannfall til Tagokura vannkraftverk.

Det mektige elvefaret har en rekke større bielver, den viktigste er Ina og Nipashi, som kommer fra Inawashiro-sjøen – den fjerde største innsjøen i Japan. Nedenfor denne innsjøen renner Tadami og Nipashi sammen med Agano-elva, som har tilsig fra bielva Okawa. Agano er navnet på vassdraget herfra og har utløp i storbyen Niigata på Japans vestkyst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]