T Kverneland & Sønner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

TKS (T Kverneland & Sønner AS) er en norsk industribedrift på Kvernaland i Time kommune i Rogaland. Selskapet har ca. 50 ansatte på Kverneland og ca. 3 ansatte på Nærbø i Hå kommune.

Historikk[rediger | rediger kilde]

TKS ble grunnlagt i 1930, av Trygve Kverneland. TKS har i dag to forretningsområder; TKS AGRI Arkivert 3. februar 2020 hos Wayback Machine. og TKS LØFT Arkivert 3. februar 2020 hos Wayback Machine.. TKS AGRI leverer utfôringsløsninger for landbruk, med utstyr tilpasset fjøs med storfè og småfè og har løsninger for enkle manuelle anlegg til helautomatiske fôringsanlegg. TKS LØFT er leverandør av kraner og løfteutstyr for løfting i industri, landbruk, skipsindustri, fiskeoppdrett, vindturbiner og annen virksomhet. TKS er den siste produsenten av elektriske kjettingtaljer igjen i Norden.

I 1997 ble datterselskapet TKS Heis AS opprettet. Selskapet hadde siden 1990 drevet med utvikling av en løfteplattform for bevegelseshemmede. Etter mye arbeid med å få aksept fra ulike firma og interesseorganisasjoner i Heisbransjen, fikk en til slutt typegodkjent og CE-merket produktet i samarbeid med SAQ (Statens Anleggsprovning) i Sverige. Gjennom EØS-regelverket ble da produktet automatisk tillatt i Norge også. Selskapet ble drevet som et heleid datterselskap frem til januar 2019. Da ble selskapet solgt til Aritco Group AB i Sverige. Aritco er en svensk produsent av løfteplattformer, som TKS Heis hadde samarbeidet med i helt siden starten.

Distribusjon[rediger | rediger kilde]

I Norge er det Felleskjøpet Agri, Felleskjøpet Rogaland Agder og A-K Maskiner AS som forhandler TKS Agri sine produkter, mens TKS har egne forhandlere i Sverige, Finland, Danmark, Holland, Island, Japan og Færøyene. I Frankrike og Tyskland forhandles TKS sine produkter gjennom. TKS er sammen med Orkel AS, Duun Industrier AS, Nøsted/Igland AS, Serigstad Agri AS, Moi AS, Kverneland Group ASA, Reime & Co og Lid Jarnindustri AS, medlemmer av Redskapsfabrikkenes Landslag (RL), som er en interesseorganisasjon for norskeide redskapsprodusenter for jord og- skogbruksnæringen i Norge.