Tømmergravkulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En rekonstruksjon av en hytte fra tømmergravkulturen.

Tømmergravkulturen eller Srubnakulturen (russisk Срубная культура, ukrainsk Зрубнá культ́ура) var en sen bronsekultur fra 16. århundre – 9. århundre f.Kr. Den var en etterfølger av yamnakulturen, katakombekulturen og abashevokulturen.

Tømmergravkulturen eksisterte i området langs og overfor nordkysten av Svartehavet fra elven Dnepr og østover langs den nordlige begynnelsen av Kaukasus til området tilstøtende til nordkysten av Det kaspiske hav, på den andre siden av elven Volga var området til de tilnærmelsesvis samtidige og til dels relaterte andronovokulturen.

Navnet «srubna» kommer fra russiske cруб (srub) som betyr «rammeverk av tømmer». Det russiske navnet beskriver den måten gravene var konstruert. Deler fra dyr ble gravlagt sammen med den døde.

Kulturen kjennetegnes av en blandet økonomi bestående av jordbruk og dyrehold. Det historiske folket kimmeriere er blitt foreslått som nedstammet fra denne kulturen.

Tømmergravkulturen ble etterfulgt av skytere og sarmatere i løpet av det første årtusen f.Kr. og av khazarere og kiptsjakere i det første årtusen e.Kr.

Gjenstander og redskaper[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Mallory, J. P.: «Srubna Culture», Encyclopedia of Indo-European Culture, Fitzroy Dearborn, 1997.
Autoritetsdata