Hopp til innhold

Tømmerbil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Volvo FH16 tømmerbil.

Tømmerbil er en lastebil som blir brukt for å kjøre tømmer. Tømmerbiler kan frakte heltømmer eller tømmer kappet i standardlengder. For å frakte heltømmer, benyttes ofte semitrailerer, mens det er mer vanlig å bruke lastebiltilhenger for kappede tømmer. Det er vanligvis én eller to lengder på trekkvogna og to eller tre lengder på tilhengeren.

Tømmerbiler er utstyrt med støtter på sidene som holder tømmeret på plass. Under transport blir støttene holdt sammen av stramme kjettinger. Støttene kan løses ut i underkant, slik at storparten av tømmeret ruller av. Det er svært viktig at lasset er godt sikret, ettersom det kan føre til alvorlige ulykker om lasset ramler av i trafikken. Tømmerbiler har høyt tyngdepunkt, så det er nødvendig å vise aktsomhet og sette ned farten i skarpe svinger og på glatt føre.

Tømmerbiler blir ofte lastet med gripelaster, som kan være montert på tømmerbilen, eller på en annen bil som blir brukt bare til lasting. Fortrinnet med å bruke en egen bil til gripelasteren, er at en da får større nyttelast på tømmerbilene. En kan også bruke hjullaster med tømmergaffel for å laste tømmeret.

Autoritetsdata