Tölöviken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tölöviken
Tölöviken er nr. 1 på dette kartet over østre Helsingfors
Hesperiaparken
Fågelsångens Blåa villa

Tölöviken (finsk Töölönlahti) er en havbukt og et parkområde i bydelen Tölö i det sentrale Helsingfors. Bukten har utløp mot øst, og avgrenses i vest av Mannerheimvägen og i sør av byens inner city, med bl.a. Helsingfors jernbanestasjon.

Rundt viken finnes blant annet Finlands nasjonalopera, Finlandiahuset, bymuseet i Villa Hagasund og Fågelsången gamle villaområde. Parkområdet består av Hagasundsparken, Tölöviksparken, Hesperiaparken og Vinterträdgården.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tölöviken var tidligere del av et sammenhengende sund, som skilte byens sentrale områder, tilsvarende den nåværende bydelen Kronohagen, fra fastlandet. Da byen i 1640 flyttet til Estnäs i Kronohagen hadde sundet på det nærmeste blitt til sump og fastland. Så sent som på 1800-tallet fantes imidlertid en lang smal vik, Gloviken, som løp sørover fra Tölöviken og inn i Helsingfors' nåværende sentrum. Bydelen Gloet har sitt navn etter Gloviken.

På 1800-tallet vokste byen på en måte som påvirket områdene rundt Tölöviken. Den grunne, og stinkende, Gloviken ble fylt igjen, og ble tatt i bruk som byggegrunn. På 1860-tallet ble Tölöviken skilt fra Djurgårdsviken (nr 2 på kartet til høyre) når jernbanen ble bygget på en utfylling, og en del av den södra Tölöviken ble jernbanestasjon.

En liten bruåpning ble laget i banefyllingen, og bidro til vanngjennomstrømning. På 1870-tallet ble Tölösjön fylt igjen, noe som førte til at Tölöbäcken, som hadde utløp i viken, tørket inn. Tölöviken var overgjødslet og eutrof allerede på 1700-tallet på grunn av den beskjedne vannsirkulasjonen. I 2005 tok man i bruk en gammel avløpstunnel for å pumpe inn vann fra Hummelviken i vest, inn til Tölöviken for å forbedre vannkvaliteten og øke sirkulasjonen.

Parkene[rediger | rediger kilde]

Tölöviken utgjør begynnelsen på Centralparken, og er Centralparkens urbane del. En 2,2 km lang promenaderute strekker seg rundt viken, og er populær både til spaserturer og trim.

Tölöviksparken

Tölöviksparken i den sørlige enden av viken er foreløpig (2008) under utvikling, etter en arkitektkonkurranse. Auroraplanen brukes til ulike arrangement, blant annet til sirkusforestillinger. Her finnes også båtutleie, og når byens nye musikkhus blir oppført her, rett nord for samtidskunstmuseet Kiasma, vil parken bli ferdigstilt sammen med huset.

Hagasundsparken

Hagasundsparken har navn etter Villa Hagasund som nå huser bymuseet. Parken domineres av en bergknaus med utsikt over parken og viken. Midt i parken ligger Finlandiahuset. Sør for Finlandiahuset er parken en gammel villapark som ble etablert dengang Villa Hagasund var en privatbolig og fremdeles hadde landlig beliggenhet.

Hesperiaparken

Hesperiaparken strekker seg gjennom hele Tölö bydel som en smal stripe mellom Norra og Södra Hesperiagatan. Hesperiaparken slutter ved Tölöviken, hvor den kalles Hesperia strandpark. Denne parken hadde tidligere både industri, villaer og et jernbanespor, men lite av dette er tilbake.

Vinterträdgården

Vinterträdgården ble bygget av generalmajor Jakob Julius af Lindfors etter planer av arkitekt Karl Gustaf Nyström. Lindfors donerte siden bygningen til Finlands trädgårdsförening, som hadde en hagebruksskole der. Vinterträdgården ble åpnet for allmennheten i 1893. Byen kjøpte hagen og bygningen i 1907, og ga parken navnet Stadsträdgården.

Det finnes 200 ulike planteslag i Vinterträdgårdens tre rom: Palmrummet, Västra flygeln og Kaktusrummet. Utenfor Vinterträdgården finnes en park og en rosehage bygget opp av terrasser i stein.

«Fågelsången»

Fågelsången er et gammelt villaområde på en høyde ovenfor Tölöviken. Mange av de gamle villaene fra 1800-tallet er bevart, selv om de fleste måtte vike da jernbanen ble anlagt rett gjennom området. Det er café og kunstverksteder i området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]