Systrond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Systrand»)

Systrond (iblant Syrstrond og Syrstrand) er et tradisjonelt navn på bygda som strekker seg fra Fatlaelva i øst til Hella lengst vest i Leikanger kommune. Navnet har ingen offisiell status og Statistisk sentralbyrå benytter benevnelsen Hermansverk/Leikanger på bygda og tettstedet. Innbyggernavnet på personer fra bygda er systrending.[1]

Bygda har hatt flere storgårder. Den mest kjente av dem er Husabø, kongsgård på Halvdan Svartes tid.[2] Bygda utgjorde et eget skipreide.

Tidligere hadde bygda to sentrumsdannelser 3 km fra hverandre, Hanahaug og Hermansverk, begge med butikker, hotell, rutebåtanløp, post o.l. Hanahaug hadde Leikanger som offisielt poststedsnavn. I siste halvdel av 20. århundre ble de fleste sentrumsfunksjonene på Hanahaug nedlagt. Hermansverk er nå Systrands eneste sentrum. Hanahaug har fortsatt anløp av hurtigbåt fra Bergen og ett hotell (Leikanger Fjord Hotel).

Arkeologiske undersøkelser har påvist jordbruk på Systrand eldre enn 4500 år.[3]

Systrand med Leikanger til venstre og Hermansverk til høyre

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet kan bety «Bygda som vender mot sør».[4] Det finnes ingen tilsvarende «nordstrand» i området, men Balestrand, som ligger rett vest for Systrand og som fram til 1850 var en del av Leikanger kommune, kan tenkes å ha fungert som referanse for betegnelsen «sørstrand».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Språkrådet om innbyggernavn Arkivert 25. oktober 2008 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Leikanger kommune». Leikanger ungdomsskule. Arkivert fra originalen 30. september 2007. Besøkt 7. juli 2010. 
  3. ^ «Fornminne frå Systrond». www.leikanger.kommune.no. Besøkt 7. juli 2010. [død lenke]
  4. ^ Øystein A. Vangsnes. «Systrond er namnet! Og sør er forklaringa!». Universitetet i Tromsø. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 7. juli 2010.