Hopp til innhold

Sykkelrytteren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sykkelrytteren (originaltittel: De renner) er en kortroman av den nederlandske forfatteren Tim Krabbé, første gang utgitt av forlaget Bert Bakker i Nederland 1978.

Boka skildrer Tim Krabbés deltakelse i sykkelrittet Tour du Mont Aigoual den 26. juni 1977. Det 137 kilometer lange rittet går i to sløyfer rundt landsbyen Meyrueis i Lozère og leder over flere fjellpass i Cevennene.

Boka omfatter hendelser i perioden 1948 til 1978, men sykkelrittet opptar det meste av plassen og fortelles i nåtid, resten som flashbacks som midlertidig bryter inn i den kronologiske framstillingen av rittet. Romanen starter med at jeg-personen gjør sine siste forberedelser, vurderer konkurrentene og undersøker en kort strekning av løypa. Rittet skildres gjennom jeg-personens subjektive opplevelser og tanker på ulike punkt i løypa, eksempelvis er de to første:

«0-2 kilometer. Folk klapper raust "Allez Poupou." […] 5 kilometer. Les Gorges de la Jonte. Vi ser ikke mer til Despuech.»

I løpet av rittets gang gjennomgår jeg-personen ulike faser, han møter «veggen», han føler han flyr og utvikler en tese om at det er hans viljestyrke som skaper denne illusjonen, han hallusinerer på grunn av utmattelse og han ser for seg og planlegger sluttspurten mot sin argeste konkurrent, Reilhan.

I avbruddene fra selve rittet forteller Krabbé om sin sykkelkarriere, om sykkelsporten i sin alminnelighet, beretter sykkelhistorier, og legger inn et lite «sykkelalfabet».

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]