Sykepleierhøgskolen i Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sykepleierskolen ved Håkon Jarls gate 12.

Sykepleierhøgskolen i Sør-Trøndelag var en høgskole for sykepleierutdanning, etablert i Trondheim i 1966. Studiet og forskningen ved utdanningen er i dag (2016) en del av NTNU.

Skolen ble opprettet som en fusjon mellom Trondheim Røde Kors sykepleieskole og Trondhjems Sanitetsforenings Sykepleieskole.

Trondheim Røde Kors Sykepleieskole ble etablert i 1906 av Trondhjems krets av Norges Røde Kors.[1] Utdanningen foregikk i stor grad ved Trondhjem Sykehus den første tiden. Etter hvert fikk man egne søsterhjem, først i Kjøpmannsgata, og senere på Øya.

Norske Kvinners Sanitetsforenings Sykepleieskole i Trondheim ble dannet i 1919, under navnet Trondhjems Krets Elevhjem. De holdt til i Klostergata på Øya, senere også Eirik Jarls gate. I 1967 ble de del av Sykepleierskolen i Sør-Trøndelag.

I 1967 ble sykepleieskole bygd i Håkon Jarls gate. Røde Kors sykepleieskole og NKS Sykepleieskole ble da slått sammen til Sykepleierskolen i Sør-Trøndelag. Sykepleierskolen i Sør-Trøndelag ble høgskole i 1982 og fikk da navnet Sykepleierhøgskolen i Sør-Trøndelag. Skolen ble del av Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) i 1994. HiST ble en del av NTNU i 2016 - og sykepleierstudiet ble videreført som et treårig bachelorprogram under Fakultet for helse- og sosialvitenskap.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]