Sykehusgata 4 (Moss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sykehusgata 4 er et hus som ligger i Moss ved kanalen ved overgangen til Jeløy. Huset ble bygget i 1810 og har blitt gjort små endringer på gatenavn og nummer. Matrikkel nr til huset på 1800 tallet var 396, mot slutten av 1800-tallet fikk den navnet sygehusgaden 2. imellom året 1920-1923 fikk huset nr 4 og har nummer til i dag. Sykehusgata har fått sitt navn fra sykehuset som ble bygget i 1811 og var det største sykehuset i Moss på den tiden, med 12 sengeplasser. Huset i dag er gjort små endringer på siden det ble ferdigbygget og i dag er vernet.

Generell informasjon
Kulturminne-ID 236898
Informasjon fra Kulturminnesøk.no
Oppført/ endret (år) 1813
Byggestil, materialer Byggestil: Strandsitter

Materialer: Tømmer, treverk og leca

Antall etasjer 2
Matrikkelnummer 396
Gård/ Bruk Bolig, bosetning
Sefrak ID 0104-0501-015

Byggestil[rediger | rediger kilde]


Strandsitter

Huset er å regnes som et strandsitter hus. Dette er fordi huset ligger nærme sjøen. Strandsitter hus var typisk for folk som jobbet på sjøen eller jobbet med noe knyttet til sjøen. Typisk for strandsitter hus er at dem ikke er så store.

Sveitserstil

Husets stil er av typen sveitserstil. Huset er rektangulært og består av treverk med unntak av veggen på nordsiden som har blitt byttet fra treverk til leca grunnet støy fra hønene som holdt til på utsiden av veggen tidligere. Vinduene er T-postvinduer med dype utskårete lister. Man kan se det utskårede bjelkene. Alt dette er ting på huset som kjennetegner sveitserstil. Dette var en veldig vanlig byggestil i Nord-Europa når huset ble bygget på 1800- tallet.

Sykehusgata 4 (Moss)
Beliggenhet
AdresseSykehusgata 4
LandNorge
StrøkVærlesanden
OmrådeViken
StedMoss
Etablert1813
Kart
Kart
Sykehusgata 4 (Moss)
59°25′58″N 10°39′15″Ø

Historie[rediger | rediger kilde]

Opp igjennom årene fra 1800-tallet til nå har huset blitt endret på innvendig for en mer funksjonell levemåte. Lengere bak i tid var det flere familier (2-3) som bodde i huset på en gang. De hadde en felles inngangsdør som da ledet til hver sin leilighet i huset, hvor de bodde hver for seg med et felles kjøkken. Den nåværende eier har blant annet endret plasseringen av døren fra fronten av huset til siden av huset, og tak samt sværtegården som er brukt som en arbeidskur. Etter da den nåværende eier tok over huset måtte han søke om tillatelse til å bygge om taket på grunn av reglene vernet hus.  for å få bedre med isolasjon i huset. det gamle taket hadde begynt å synke og ble løftet og gjort sterkere etter ombygningen.