Swartbergfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Swartbergfjellene i nærheten av Oudtshoorn etter et snøfall i juli

Swartbergfjellene («Svartfjell» på afrikaans) er en fjellkjede som stort sett går i øst-vest-retning langs den nordlige siden av den halvtørre Little Karoo i provinsen Western Cape i Sør-Afrika. Nord for fjellkjeden ligger det andre halvtørre området i Sør-Afrika, nemlig Great Karoo.

Det er flere fjelloverganger i Swartbergfjellene. Swartberg Pass går mellom Oudtshoorn i sør og Prince Albert i nord. Fjellovergangen er ikke asfaltert og kan være lumsk etter regnvær, men tilbyr på en annen side spektakulær utsikt over Little Karoo og Great Karoo i nord. Plantelivet langs fjellovergangen er også interessant ettersom flere hundre arter er å finne i Swartberg. Veggen av steinmur som finnes langs overgangen og som beskytter mot utforkjøring i noen av de maleriske hårnålssvingene, er i seg selv karakteristisk for denne fjellkjeden.

Øst for Swartberg Pass gir Meiringspoort mulighet for transport gjennom Swartberg langs en elv. Denne veien er bedre utbygd enn Swartberg Pass. Veien går nordover fra landsbyen De Rust. Meiringspoort tilbyr en nydelig kjøretur gjennom utrolige fjellformasjoner, og er stedet for en årlig halvmaraton som ender i byen De Rust.

Prince Albert er vert for den årlige Swartberg Pass-halvmaratonen. Løpet går ut av byen og inn i Swartberg Pass med fjell på begge sider. De skjeve og vridde steinformasjonene er både vakre og spektakulære. Dette løpet holdes vanligvis på den første lørdagen i mai, samtidig med Olive Festival.

Mye av Swartberg er en del av UNESCOs verdensarvliste.

Lille og Store Swartberg[rediger | rediger kilde]

De fleste fjellene i Swartberg har en høyde over 2 000 moh, noe som gjør Swartberg til den høyeste fjellkjeden i Western Cape. Det er også en av de lengste siden den strekker seg ca. 230 km sørfra Laingsburg i vest til området mellom Willowmore og Uniondale i øst.

Swartberg består offisielt av to mindre fjellkjeder; Lille Swartberg (Smaller Swartberg Mountains) og Store Swartberg (Greater Swartberg Mountains). Ironisk nok er Lille Swartberg, den vestligste av de to fjellkjedene, den høyeste av de to. Seweweekspoortpiek (Seven Weeks Gorge Peak) i Lille Swartberg er den høyeste fjelltoppen i hele provinsen med en høyde på 2 325 moh. Det kjente Toverkop (Bewitch Peak) rager over byen Ladismith i Little Karoo med en høyde på 2 240 moh. Fjellet er oppkalt etter sin kløyvde topp som ifølge legenden ble delt av en fortryllelse og påfølgende lynnedslag.

Store Swartberg ligger øst for Lille Swartberg, og Gouritz-elven utgjør det faktiske skillet mellom de to fjellkjedene. Elven skaper en kløft direkte gjennom fjellkjeden. Denne delen som stort sett består av fjell med lik høyde, er imidlertid lavere enn Lille Swartberg. Tierberg (Leopard Mountain) med en høyde på 2 132 moh er det høyeste fjellet. Det er blant disse fjellene man finner Cango-grottene, det mest kjente underjordiske systemet i Sør-Afrika. Grottene ligger like nord for Oudtshoorn.

Store Swartberg

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]