Swan River

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Satellittbilde av Swan River
Svartsvane foran Swan River

Swan River er en elv i delstaten Vest-Australia i Australia. Ved munningen av elven ligger delstatens hovedstad Perth og havnebyen Fremantle. Elven har sitt navn fra svartsvanene som holder til i området.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området rundt elven var bebodd av aboriginer fra noongarstammen for ca. 40 000 år siden. Den første europeeren i området var trolig Frederick de Houtman som seilet langs kysten av Vest-Australia i 1619. Han gjorde ingen forsøk på landgang og seilet videre nordover.

28. april 1656 forliste det nederlandske skipet «Vergulde Draeck» 107 kilometer nord for Swan River på vei til Batavia. En senere ekspedisjon oppdaget Rottnest Island ved munningen av elven, men de gikk ikke i land. De seilet videre nord og fant vraket etter «Vergulde Draeck».

Elven ble navngitt av Willem de Vlamingh som utforsket elven oppstrøms i 1697.

I likhet med sine forgjengere ble heller ikke de Vlamingh spesielt imponert av området og den nederlandske interessen for området var ikke stor. Etterfølgende franske og engelske ekspedisjoner viste også liten interesse for å kolonisere området. Det var først i mars 1827 at James Stirling utforsket området delvis til fots at interessen ble vekket. Området ble tatt i bestitelse i 1829 av Charles Fremantle og det som skulle bli byen Perth ble grunnlagt av Stirling som en britisk koloni med navnet Swan River Colony.