Sveriges Kommunistiska Parti (1924)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) som ble grunnlagt i 1924 var et svensk parti som eksisterte frem til 1926. Partiet oppsto gjennom et brudd med Sveriges Kommunistiska Parti som var grunnlagt i 1917 og oppløste seg selv i Socialdemokraterna.

Det opprinnelige SKP hadde i 1919 vært et av de opprinnelige partiene bak Komintern, men stadig sterkere sentralstyring, ikke minst gjennom Moskvatesene, skapte uenigheter i det svenske partiet. Partiformann Zeth Höglund var blant dem som var kritiske til utviklingen, og fikk flertall for dette på partilandsmøtet i 1923. Da Moskva året etter imidlertid satte hardt mot hardt var maktforholdene endret, og Komintern-tilhengerne hadde flertall. Sammen med sine allierte brøt Höglund med partiet og dannet sitt eget SKP. Partiet hadde omkring 5000 medlemmer og ungdomsorganisasjonen Arbetarnas Ungdomsförbund.

Politisk kan partiet sammenlignes med Det norske Arbeiderparti (DnA) i perioden etter bruddet med Komintern. Grunnlaget for bruddet var mye det samme i begge land – begge partiene regnet seg fortsatt som kommunistiske og positivt innstilt til Sovjetunionen, samtidig som de ikke ville underlegge seg Moskvas stadig sterkere sentralisme. Men der DnA var det dominerende av de tre arbeiderpartiene i Norge var SKP det minste av de tre. Det var derfor mindre rom til å manøvrere, og ettersom en gjeninntreden i det opprinnelige SKP var utelukket valgte Höglund og de fleste av hans tilhengere å gå inn i det sosialdemokratiske partiet i 1926.