Svensk fjällras

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Svensk fjällras

Svensk fjällras er en tradisjonell kurase med opprinnelse i Nord-Sverige.

Historie og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Svensk fjällras er utviklet på grunnlag av de lokale besetningene i Nord-Sverige. Rasen er beslektet med sidet trønder- og nordlandsfe og nordfinsk storferase. I 1892 ble avlsarbeidet for Svensk fjällras igangsatt, for å skape en melkerase tilpasset nordsvenske forhold. På slutten av 1900-tallet befant rasen seg i en genetisk krise, og det ble nødvendig med innkryssing av andre melkeraser. Til bruk i avlsarbeidet ble også langtidslagret sæd fra 50- og 60-tallet brukt. I 1995 ble foreningen Svensk fjällrasavl stiftet. I dag finnes det cirka 2 500 dyr av Svensk fjällras.

En undergruppe i Svensk fjällras er de såkalte Fjällnære kor. Denne gruppen dyr er i mindre grad innkrysset med moderne melkeraser. Fjällnære kor er ikke en egen rase, men håndteres som en egen gruppe innen fjellrasen, med et eget avlsprogram.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Svensk fjällras er en melkerase. Gjennomsnittlig årsavdrått er 5800 kg og gjennomsnittlig kroppsvekt for voksne kyr er 430 kg. Rasen er kollet. De fleste dyr er hvite, men andre farger kan forekomme.

Lenker og kilder[rediger | rediger kilde]