Sidet trønder- og nordlandsfe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
STN-ku

Sidet trønder- og nordlandsfe (forkortet STN) er en tradisjonell norsk storferase med opprinnelse og kjerneområde i Trøndelagsområdet (inkludert indre/nordre Nordmøre og Nord-Østerdalen) og Nordland.

Historie[rediger | rediger kilde]

STN-kalv

Det svartsidete, kollete feet rundt Røros ble valgt ut som det mest opprinnelige og rene, og egnet som en fjellkurase for Trøndelagsdistriktet da stedegenhetslæra slo igjennom som avlssyn rundt 1900. Derav også navnet «rørosfe». Navnet sidet er en type fargefordeling som er vanlig i de tradisjonelle nordiske ferasene. Det som har gitt opphavet til denne betegnelsen er at sidene har en annen farge enn kroppen.

I Nord-Norge var feet i utgangspunktet mer uensartet enn i Trøndelag. Det var mye svartsidete og røde dyr, og også hornete individer. Det var stor uenighet om hvilken rasestandard man skulle velge, men valget falt til slutt på den svartsidete typen det ble satset på i Trøndelag. Ved dette valget fikk man fordelen ved å få et stort enhetlig avlsområde for rasen.

Sidet trønderfe og nordlandsfe (STN) ble regnet som samme rase fra 1920-årene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

STN er en melke- og kombinasjonsrase tilpasset forholdene i dal- og fjellbygdene. Kyrne har en gjennomsnittlig levendevekt på snaut 450 kg. Dyra er i dag naturlig kollet, og fargen er oftest svartsidet, men rødsidete og brannsidete dyr kan også forekomme.

Det kan være stor forskjell i forholdet mellom svart og hvitt, alt fra nesten svart med hvit stripe over ryggen, til nesten hvite dyr med få svarte dropler (punkter) på sidene. Rasen er som oftest sort eller farget rundt øyne, ører og på mulen. STN-kua er finlemmet, godlynt og kjent for å ta seg lett fram i terrenget.

Dyra er tidlig kjønnsmodne og kyrne viser god brunst. Produksjonen på første kalven er som regel moderat, men øker med alderen.

Gjennomsnittlig årsavdrått på kyr registrert i Husdyrkontrollen er i underkant av 4000 kg. Melka har et fettinnhold på 4,2 % og proteininnhold på 3,5 %.

Det finnes i dag cirka 1000 renrasede kyr.

Eksterne Artikler[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Andre norske kuraser[rediger | rediger kilde]