Sunnfjord Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sunnfjord Museum
StedFørde
TypeKulturhistorisk museum
MuseumsdirektørMarie Nicolaisen
Kart
Sunnfjord Museum
61°26′23″N 5°58′22″Ø
Nettstedhttp://www.sunnfjord.museum.no

Sunnfjord Museum er distriktsmuseum for de indre kommunene i Sunnfjord: Jølster, Førde, Gaular, Fjaler og Naustdal. Vertskommune er Førde. Museet ligger i Movika, 9 km øst for sentrum.

Sunnfjord Museum har siden 2009 vært en avdeling under det konsoliderte museet Musea i Sogn og Fjordane.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Sunnfjord Museum ble som så mange andre av de norske folkemuseene grunnlagt på begynnelsen av 1900-tallet. Nasjonsbyggingen etter unionstiden var nok en viktig drivkraft i dette arbeidet. Sunnfjord Sogelag som eier museet, ble opprettet i 1910, med det som målsetting å opprette et museum for sunnfjordbygdene, men museet ble ikke åpnet før i 1926. Første lokalisering for museet var i Førde sentrum. Museet ble flyttet til Movika i 1950, der det siden har ligget. Daværende formann i Museumsforbundet, Robert Kloster, som holdt tale ved nyåpningen, sa: «…jeg har sett mange museumsområder gjennom årene, men sjelden har jeg sett noe så vakkert og selvfølgelig som Movika».

De kommende årene ble en evig kamp om penger for å sikre seg hus som enten stod i fare for å bli fjernet eller som andre museum var ute etter. Ideen bak oppbyggingen av friluftsmuseet var å få et mer eller mindre komplett gårdstun (klyngetun) for to brukere slik det kunne se ut midt på 1800-tallet.

I 1975 ble det innført en statlig tilskuddsordning for museum av en viss størrelse, og Sunnfjord Museum var et av disse. Det var ikke så mye penger i begynnelsen, men nok til at det begynte å skje noe. Under ledelse av styreformann Leiv Erdal fra Naustdal ble det fart i arbeidet med et nytt administrasjons- og utstillingsbygg, og i 1977 fikk museet sin første faste ansatte, Ludvig Søgnen fra Sande.

Nytt administrasjonsbygg åpnet i 1980 og midt på 1980-tallet kom det eget verkstedbygg, realisert ved hjelp av sysselsettingsmidler.

Etterhvert som museet fikk faste stillinger økte aktiviteten og flere hus kom til i friluftsmuseet. På begynnelsen av 2000-tallet ble det planlagt og bygd støl til museumstunet med tilhørende kulturlandskap i et område som tidligere var tett skog. I dag (2012) har museet seks stillinger.

I 2009 gikk Sunnfjord Museum sammen med de fire andre museene i fylket til en ny og stor driftsenhet som ble kalt Stiftinga Musea i Sogn og Fjordane. Det er fremdeles det lokale sogelaget som eier hus og samlinger.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane
  • Otto Huseklepp: Sunnfjordtunet. Førde 1958
  • Asbjørn Tyssen: Museet i Movika. Jul i Sunnfjord 1994
  • Gunnhild Systad: Vi skyggjer med handa over augo og prøver å sjå langt, - langt tilbake og langt fram. Sunnfjord Museum 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]