Sunnanå SK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sunnanå SK
Sunnanå Sportklubb
Stiftet1939
Nettsidehttp://www.sunnana.nu/
Idrettsgren(er)Fotball
HjemmebaneNorvalla Stadion
LigaDamallsvenskan
Seriemester1980, 1982 (kvinner)
Cupmester1983 (kvinner)
LandSverige
StedSkellefteå
Administrasjon
HovedtrenerSveriges flagg Janne Hallberg
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Sunnanå Sportklubb er en svensk sportklubb fra Sunnanå i Skellefteå. Laget er mest kjent for sitt kvinnelige fotballag, som spiller i Damallsvenskan.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubben ble stiftet i 1939, men det var først i 1965 at klubben markerte seg, da med spill på det nest høyeste nivået. Deretter, i 1974, ble kvinnelaget i fotball dannet. Laget ble hurtig en suksess, og de vant fellesserien allerede seks år etter, i 1980.[1] I 1982 gjentok de bedriften, og året etter vant de cupfinalen. Sunnanå har siden (per februar 2010) aldri helt greid å oppnå tilsvarende resultater siden.


Damallsvenskan[rediger | rediger kilde]

Imidlertid var de nære i 1986, da laget kom til finalen i cupen igjen, men tapte 0-1 for Öxabäck IF. Sunnanå kvalifiserte seg året etter til første sesong av Damallsvenskan, men rykket rett ned. Laget gjorde imidlertid et sterkt comeback i 1990-sesongen, der de tok en fjerdeplass. Det holdt til sluttspill, men Sunnanå fikk store problemer mot Öxabäck igjen, og tapte semifinalen. De tre påfølgende sesongene ble en skuffelse for laget, som ble redusert til litt under midten av tabellen. Imidlertid forandret dette seg noe, sammenfallende med at klubben fikk frem sin muligens største stjerne, Hanna Ljungberg. Det gikk stadig oppover med laget fram til 1997-sesongen, der laget var tilbake på fjerdeplass og cupfinale, som de taper 1-2 mot Malmö FF. Imidlertid ble lagets hittil udiskutable dominans som Nord-Sveriges beste lag utfordret av Umeå IK. Umeå satset sterkt, og fikk med seg Ljungberg over.

Forskjellen ble markant. Den første sesongen uten Ljungberg endte laget på en respektabel femteplass, plassen foran Umeå, men allerede sesongen etter rykket laget ned. Sunnanå rykket imidlertid rett opp igjen, men forble på nedre halvdel av tabellen fram til de i 2005-sesongen klatret opp på sjetteplass. i 2007-sesongen ble det en plassering bedre, men deretter har Sunnanå tilhørt midten eller nedre midten av tabellen.

med 20 av 22 sesonger (2010 ikke inkludert) er Sunnanå det laget som har vært med nest flest sesonger i Damallsvenskan, etter LdB FC Malmö og Hammarby. På maratontabellen ligger laget på femteplass, om enn med relativt beskjedne snitt på 27,2 poeng per sesong.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Det er også snakk om at de vant en uoffisiell europacup året etter, men dette er ubekreftet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hjemmeside