Hopp til innhold

Sundays (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sundays
LandSør-Afrikas flagg Sør-Afrika
ProvinsEastern Cape
Lengde250 km
StartNieu-Bethesda
MunningIndiahavet
Kart
Sundays
33°42′53″S 25°50′54″Ø

Sundays River er en elv i provinsen Eastern Cape i Sør-Afrika og er sagt å være den raskest flytende elva i Sør–Afrika. Khoisan–folket kalte opprinnelig elva Nukakamma (gressfullt vann) siden elvas bredder alltid er grønne og fulle av gress til tross for det tørre terrenget som den renner gjennom.

Opprinnelsen til den 250 km lange elva er i Compassberg Mountains (de høyeste fjellene i den tidligere Kapp-provinsen) nær Nieu-Bethesda. Elva flyter så generelt i sør–sørøstlig retning, passerer byen Graaff Reinet i Karoo før den bukter seg gjennom Zuurberg Mountains før den passerer Kirkwood og Addo i den fruktbare Sundays River Valley. Den munner ut i Indiahavet ved Algoa Bay nær byen Port Elizabeth.

Fish–Sundays–kanalsystemet består av et kanal– og tunnelsystem som leverer vann fra Oranje til Great Fish River Valley og viderer til Sundays River Valley for å supplere den eksisterende vannforsyningen til Eastern Cape. Siden 1992 har vann fra Sundays River Valley blitt levert til Port Elizabeth.