Sump (akvarium)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En sump som ennå ikke er tilkoblet et akvarium

Innenfor akvaristikk er en sump et ekstra akvarium eller vanntank som brukes for teknisk utstyr og som oftes plasseres under akvariet.[1] Vannet sirkulerer mellom hovedakvariet og sumpen. Vanligvis faller vannet ned i sumpen ved hjelp av tyngdekraften og returneres til hovedakvariet ved hjelp av en sirkulasjonspumpe. En sump er spesielt vanlig brukt i forbindelse med saltvannsakvarium. I små saltvannsakvarium kan en sump også være innebygd bak i selve akvariet ved hjelp av en skillevegg. Slike akvarium går ofte under beskrivelsen alt-i-ett-akvarium (all-in-one / AIO).

Totalvolumet av vann i et akvarium øker ved hjelp av en sump. Stort vannvolum er gunstig for stabilitet. I tillegg kan en sump forenkle håndtering av tilsetningsstoffer og lignende for akvariet.

I en sump er det for saltvannsakvarium vanlig å finne (vanligst øverst):

En sump vil normalt ha flere kamre som er skilt fra hverandre med skillevegger. Vannet tilføres fra hovedakvariet til det første kammeret og returneres til hovedakvariet fra det siste kammeret. Skillevegger sørger vanligvis for at alle kamre utenom det siste vil ha en konstant vannhøyde. Ofte konstrueres en eller flere av skilleveggene med flere plater på en slik måte at bobler blir fanget og ikke fortsetter inn i neste kammer - en såkalt boblefelle.

Glass, akrylglass eller plast brukes oftest for å konstruere en sump. Siden det visuelle stort sett ikke er like viktig for en sump som for hovedakvariet, er gjennomsiktigheten til materialet som brukes ikke så viktig å ta hensyn til.

Se ogå[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «What is a sump? | Melev's Reef». www.melevsreef.com. Arkivert fra originalen 9. januar 2021. Besøkt 8. januar 2021.