Sulaiman Bin Abdul Al Rajhi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sulaiman Bin Abdul Al Rajhi
[[Fil:
Sheikh Sulaiman AlRajhi
||frameless]]
Født30. november 1928Rediger på Wikidata
Saudi-ArabiaRediger på Wikidata
Død2017Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gründer, bankansattRediger på Wikidata
Nasjonalitet Saudi-ArabiaRediger på Wikidata
Utmerkelser King Faisal International Prize in Service to Islam (2012)Rediger på Wikidata

Sulaiman Bin Abdul Al Rajhi (født på 1920-tallet, død 27. juni 2017) vokste opp i Nejd-ørkenen og hadde sammen med broren sin den største enkelte eierandelen i familiens Al Rajhi Bank som han var med-grunnlegger av. Al Rajhi satt som styreleder for National Agricultural Development Company (NADEC) og det er blitt anslått at han hadde en formue på cirka 11 milliarder dollar.

Al Rajhi Banken er konsekvent blitt rapportert å ha den mest lønnsomme virksomhetene blant alle bankkonsern i hele Saudi-Arabia. En CIA-rapport har sterkt antydet at Al Rajhi-banken blir brukt til å finansiere islamske ekstremister selv om de ikke har funnet sterke nok beviser på dette.

Sulaiman mottok sin Bachelor-grad fra King Abdulaziz University. Han var bosatt i Saudi-Arabia, og er far til 31 barn. Al Rajhi-familien blir vurdert som landets rikeste ikke-kongelige, og blant verdens ledende filantroper.

Al Rajhi-brødrenes vekst og ekspansjon kom som følge av den store flommen av arbeidsinnvandrere til Saudi-Arabia på 1970-tallet. I 1983 fikk brødrene tillatelse fra myndighetene til å åpne Saudi-Arabias første islamske bank, en bank som skulle observere at muslimer overholdt de religiøse læresetningene, for eksempel forbudet mot å ta opp renter som ifølge islam er strengt forbudt for troende muslimer.

Al Rajhi-familiens flaggskip Saar Foundation ble den sentrale gjenstand for raidet som ble utført 20. mars 2002 av det amerikanske Federal Bureau of Investigation (FBI), som en del av deres Operasjon Green Quest. Operasjon Green Quest førte til arrestasjon av to personer som arbeiedt for Saar Foundation. En av disse innrømmet i avhør at han hadde planer om å myrde flere saudiarabiske ledere og han ble senere dømt til 23 års fengsel.

Referanser[rediger | rediger kilde]